Γυναίκα τρώει
Φωτογραφία/Shutterstock
13|04|2024 09:00
SHARE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές οι τροφές βοηθούν τον εγκέφαλο που γερνάει -Και δεν είναι της μεσογειακής διατροφής


Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή μπορεί να αποτρέπει την άνοια και την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, ειδικά στο γυναικείο φύλο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή περιλαμβάνει τροφές όπως φύκια, πολτό σόγιας, πράσινο τσάι, τουρσιά και μανιτάρια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει τα πλεονεκτήματα στην υγεία από αυτά τα τρόφιμα, όπως το πράσινο τσάι και τα ψάρια, επομένως ο συνδυασμός τους αυξάνει τα θετικά αποτελέσματά τους.

«Το να ακολουθείς μια παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή μπορεί να είναι ωφέλιμο για την υγεία του εγκεφάλου, δήλωσε ο ερευνητής επικεφαλής της μελέτης Shu Zhang στο Conversation.

Η έρευνα

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal τον Μάρτιο, οι ερευνητές εξέτασαν ένα δείγμα 1.636 Ιαπώνων ηλικίας 40 έως 89 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 589 άτομα ακολούθησαν μια παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, ενώ μια άλλη ομάδα ακολούθησε δυτική διατροφή (697 άτομα), και μια άλλη μικρή ομάδα (350 άτομα) ακολούθησε μια διατροφή που ήταν κυρίως φυτική (σιτηρά, λαχανικά και φρούτα).

Οι ερευνητές συνέλεξαν διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής και στη συνέχεια, τα επόμενα δύο χρόνια, μέτρησαν την ατροφία του εγκεφάλου, η οποία θεωρείται δείκτης γνωστικής έκπτωσης και άνοιας, κάνοντας τακτικές μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων.

Αυτό που βρήκαν ήταν εντυπωσιακό: Οι γυναίκες που ακολούθησαν την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή είχαν λιγότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούσαν τη δυτική δίαιτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίαιτα είχε επίδραση μόνο στις γυναίκες. Οι άνδρες που ακολούθησαν είτε τη δυτική είτε την ιαπωνική δίαιτα δεν φάνηκε να έχουν καμία διαφορά στον εγκέφαλό τους.

Φωτογραφία/Shutterstock

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τις διαφορές, συμπεριλαμβανομένων τόσο βιολογικών όσο και παραγόντων του τρόπου ζωής. Αρνητικές συνήθειες - όπως το κάπνισμα - που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν μια υγιεινή διατροφή, βρέθηκε ότι είναι πιο συχνές στους άνδρες. Οι άνδρες ήταν επίσης πιο πιθανό να μην ακολουθήσουν μια αυστηρά παραδοσιακή διατροφή και να καταναλώσουν περισσότερα νουντλς (επεξεργασμένους υδατάνθρακες) και αλκοόλ.

Η παραδοσιακή ιαπωνική δίαιτα θεωρείται πολύ ευεργετική για τον εγκέφαλο επειδή είναι υψηλή σε πολυφαινόλες, φυτοχημικά και ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, αναφέρει η Daily Mail.

«Όλα αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους – που βασικά σημαίνει ότι βοηθούν τον εγκέφαλο και τους νευρώνες του να λειτουργούν καλύτερα», αναφέρει ο Zhang.

SHARE