Γυμναστική

Διατροφή πριν το γυμναστήριο -Ποιες τροφές να επιλέξεις σύμφωνα με τους ειδικούς

Η διατροφή πριν από την γυμναστική είναι πολύ σημαντική ώστε το σώμα να είναι προετοιμασμένο για την άσκηση που θέλουμε να κάνουμε.

Θα πήγαινες ποτέ μια εκδρομή χωρίς να βάλεις βενζίνη στο αυτοκίνητό σου; Με τον ίδιο τρόπο δεν θα ήθελες να πας στο γυμναστήριο χωρίς καύσιμο, δηλαδή τροφή. Όμως ποια τροφή είναι η ιδανική πριν από την γυμναστική;

Οι ειδικοί απαντούν στην βρετανική Daily Mail και τονίζουν ότι η σωστή διατροφή πριν από την γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σου.

Ποιες τροφές να επιλέξεις πριν από την γυμναστική σύμφωνα με τους ειδικούς

Όλοι ξέρουμε ότι για ένα υγιές σώμα, δεν αρκεί μόνο η άσκηση, αλλά χρειάζεται και σωστή διατροφή. Όσοι ασκούνται έχουν πολλές απορίες σχετικά με το ποιες τροφές πρέπει να επιλέξουν πριν και μετά την προπόνηση, ώστε να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της άσκησης και την ενέργειά τους κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Το γεύμα πριν την άσκηση θα πρέπει να ικανοποιεί δύο παραμέτρους. Αφενός, κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν θα πρέπει να νιώθουμε πείνα και αφετέρου, θα πρέπει να έχουμε την ενέργεια που απαιτείται για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα της γυμναστικής που έχουμε επιλέξει.

Οι ειδικοί λοιπόν σημείωσαν στην Daily Mail πως επιλογές όπως ένα κεσεδάκι γιαούρτι (έως 2% λιπαρά) με λίγη βρώμη, μια μπανάνα, ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι και μπάρες γκρανόλας είναι ιδανικές για πριν το γυμναστήριο και συγκεκριμένα μία ώρα πριν την άσκηση. Επίσης το κοτόπουλο είναι μια επιλογή άπαχης πρωτεΐνης που χτίζει τους μύες.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την σημασία της σωστής διατροφής μετά την προπόνηση, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που παραμελούν την σημασία της διατροφής πριν την προπόνηση. Αυτή η λεπτομέρεια όπως τονίζουν οι ειδικοί μπορεί να έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο στην απόδοση και στο πώς αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Ένα μικρό γεύμα-σνακ μια ώρα πριν την άσκηση με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, θα προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια για την ολοκλήρωση της άσκησης. Mια μπάρα γκρανόλας, μια μπανάνα ή μερικά σκέτα δημητριακή είναι ιδανική επιλογή πριν από το τρέξιμο. Να θυμάσαι ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν την ιδανική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, μιας και μετατρέπονται εύκολα σε γλυκόζη, ένα σάκχαρο που μετατρέπεται σε ενέργεια.

Επίσης, μην ξεχνάς να πίνεις νερό. Μέχρι 30 λεπτά πριν την προπόνηση μπορείς να καταναλώσεις μισό λίτρο υγρών, ενώ 15 λεπτά πριν την άσκηση θα περιοριστείς στο ένα ποτήρι νερό.

Τέλος δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πως κάποιοι επιλέγουν να γυμναστούν νωρίς το πρωί χωρίς γεύμα. Μια τέτοια επιλογή, δηλαδή γυμναστική με άδειο στομάχι, όπως σημειώνει ο διατροφολόγος Leslie Bonci είναι εξαιρετική καθώς έχει καλύτερα αποτελέσματα για το κάψιμο του λίπους. Από την άλλη μεριά, κάποιοι νιώθουν εξάντληση χωρίς φαγητό κατά τη διάρκεια της άσκησης και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με αυτό. Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι λειτουργεί καλύτερα γι' αυτόν.