γυναίκα κολάν
Φωτογραφία: Shutterstock
HEALTH

Αυτή είναι η δημοφιλής άσκηση που υπόσχεται μακροζωία και μειώνει τον πόνο στα γόνατα


Ο πόνος στα γόνατα είναι αρκετά ενοχλητικός καθώς μπορεί να μας εμποδίσει στην καθημερινότητά μας.

Αν πονάμε στα γόνατα είναι πολύ πιθανό να μην μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις δραστηριότητές μας και να δυσκολευόμαστε να φέρουμε εις πέρας καθημερινές δουλειές.

Ο πόνος στα γόνατα είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας που μας ειδοποιεί ότι η άρθρωση έχει καταπονηθεί παραπάνω από τα φυσιολογικά όρια, είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω αυξημένου σωματικού βάρους, αλλά και άλλων αιτιών.

Ωστόσο, αν κάνουμε μία συγκεκριμένη σωματική άσκηση θα έχουμε λιγότερες πιθανότητες να έχουμε πόνο στα γόνατα. Ποια είναι αυτή; Το ποδήλατο.

Αυτή είναι η δημοφιλής άσκηση που υπόσχεται μακροζωία και μειώνει τον πόνο στα γόνατα

Όσοι αγαπούν την ποδηλασία είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στα γόνατα ή οστεοαρθρίτιδα, σε σχέση με άτομα που δεν κάνουν ποδήλατο. Επίσης, οι ποδηλάτες μπορεί να ζήσουν περισσότερο και να αναπτύξουν ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό.

Σύμφωνα με το NPR, που επικαλείται σε άρθρο της η New York Post, προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει αρκετά οφέλη από το ποδήλατο. Νέα έρευνα δείχνει πώς οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά ποδηλασία έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

Στη μελέτη -η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Medicine & Science in Sports & Exercise- συμμετείχαν 2.600 άτομα με μέση ηλικία τα 64 σχετικά με τις συνήθειες άσκησης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όλοι οι συμμετέχοντες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αρθρίτιδα στο γόνατο είτε λόγω βάρους, οικογενειακού ιστορικού ή άλλων προηγούμενων τραυματισμών. Οι ερευνητές έκαναν επίσης ακτινογραφίες συμμετεχόντων για να αξιολογήσουν την αρθρίτιδα στις αρθρώσεις τους.

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες δεν εξέτασαν αθλητές, αλλά ανθρώπους που γυμνάζονται.

«Οι ποδηλάτες είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κάνει ποτέ ποδήλατο», είπε στο NPR η Δρ Γκρέις Λο, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Baylor College of Medicine.

Φωτογραφία/Shutterstock

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και επηρεάζει περισσότερους από 32,5 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μερικές φορές ονομάζεται αρθρίτιδα «φθοράς» και επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και συμβαίνει όταν ο χόνδρος σε μια άρθρωση αρχίζει να καταρρέει, προκαλώντας απώλεια λειτουργίας και πόνο. «Έμεινα έκπληκτος όταν είδα πόσο ισχυρό ήταν το όφελος», δήλωσε η Γκρέις Λο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν το γεγονός ότι το ποδήλατο αποτελεί μία πολύ καλή μορφή άσκησης για όλους τους ανθρώπους, καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν κάνετε ποδήλατο, η επαναλαμβανόμενη κίνηση με το πετάλι βοηθά στην κυκλοφορία του αρθρικού υγρού της άρθρωσης γύρω από το γόνατο. Το υγρό δρα ως λιπαντικό, βοηθώντας στη διατήρηση της λειτουργίας των αρθρώσεων με ομαλό τρόπο.

Παρόλο που η ποδηλασία συνοδεύεται από κάποιο επίπεδο κινδύνου τραυματισμού, επειδή υπάρχει μικρό βάρος στις αρθρώσεις, οι ερευνητές κατέληξαν ότι είναι πιο ωφέλιμο από το τζόκινγκ και μπορεί να μετατραπεί σε μία δια βίου δραστηριότητα.

«Υπάρχουν καλά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο όταν κάνουν ποδήλατο», τόνισε η Λο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν ποδήλατο για μόλις μία ώρα κάθε εβδομάδα έχουν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Αποτελεί την άσκηση που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν εφ' όρου ζωής για να παρατείνουν τη ζωή τους.

«Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική προληπτική στρατηγική για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας», πρόσθεσε, τέλος, η συγγραφέας της μελέτης, Γκρέις Λο.

SHARE