Χέρια κρατούν κρέμα χεριών
Τι συμβαίνει με την κρέμα χεριών /Φωτογραφία: Shutterstock
ΚΡΕΜΑ ΧΕΡΙΩΝ

Καθαριότητα χωρίς ξηρό δέρμα: Μπορείς να βάζεις κρέμα στα χέρια σου μετά το πλύσιμο; Ειδικός απαντά στον Guardian


Λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας για τον κορωνοϊό και των αυξανόμενων κρουσμάτων, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών έχει μπει στο μικροσκόπιο.

Κάτι που θεωρείτο (ή θα έπρεπε τουλάχιστον) δεδομένο, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Βίντεο με τον σωστό τρόπο και χρόνο που πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου,ενώ, ειδικοί και γιατροί δίνουν συμβουλές για τα μέτρα προστασίας μας από τον νέο ιό.

Ωστόσο, πολλές φορές, το συνεχές πλύσιμο το χεριών προκαλεί, ειδικά τον χειμώνα, όπως έχουμε ήδη παρατηρήσει, σκασμένα και ξηρά χέρια.

Το ζεστό νερό με σαπούνι αλλά και η χρήση απολυμαντικών ή αντισηπτικών χεριών με βάση το αλκοόλ προκαλούν ξηροδερμία.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενυδατικές κρέμες χεριών μετά το πλύσιμο, όπως συνηθίζαμε να κάνουμε, ή η χρήση τους μπορεί «σαμποτάρει» την υγιεινή των χεριών;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε η δρ. Lindsay Broadbent του «Centre for Infection and Immunity» στο Queen’s University του Belfast. 

Πλύσιμο χεριών
Πλύσιμο χεριών /Φωτογραφία: Shutterstock

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση της κρέμας χεριών», αναφέρει καθησυχάζοντας. «Από τη στιγμή που έχεις στεγνώσει τα χέρια σου διεξοδικά πριν εφαρμόσεις κρέμα χεριών, είσαι μια χαρά».

Ωστόσο, καλεί τους ανθρώπους να έχουν μαζί τους την δική τους κρέμα για να είναι extra safe.

«Γενικώς είναι προτιμότερο να μην τη μοιράζεσαι, καθώς δεν γνωρίζεις αν κάποιος έχει πλύνει τα χέρια του πριν πιάσει τη συσκευασία», τονίζει η ειδικός.

Όταν εφαρμόζεις την κρέμα, βάλε λίγο στο πίσω μέρος του χεριού σου χωρίς να αγγίζεις το στόμιο.

«Ο κορωνοϊός δεν θα επιζούσε για πολύ στην κρέμα χεριών, αλλά είναι καλύτερο για την υγιεινή σου να μην ακουμπήσεις το στόμιο, καθώς τα βακτήρια και οι μύκητες θα μπορούσαν να υπάρχουν εκεί», αναφέρει στον Guardian.

Αν τα χέρια σου είναι πολύ ξηρά και σκασμένα, είναι οκ να χρησιμοποιήσεις μια κοινόχρηστη λοσιόν χεριών, αρκεί να μην αγγίξεις το απλικατέρ.

Κρέμα χεριών
Κρέμα χεριών /Φωτογραφία: Shutterstock

«Πλύνε τα χέρια σου, πάρε λίγο χαρτί και χρησιμοποίησέ το για να πατήσεις το dispenser, ώστε να μην το ακουμπήσεις με γυμνά χέρια», αναφέρει ο δρ. Stephen Griffin της ιογενούς ογκολογικής ομάδας έρευνας του University of Leeds.

Ο ειδικός ακόμη εξηγεί ότι η κρέμα χεριών είναι καλή ιδέα, καθώς μπορεί να είσαι περισσότερο ευαίσθητος σε μολύνσεις αν το δέρμα σου είναι σκασμένο ή ματώνει. «Το πρώτο φράγμα σε κάθε μικρόβιο είναι το δέρμα σου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και οι δύο πλένουν τα χέρια τους τακτικά και χρησιμοποιούν κρέμα χεριών για να τα ενυδατώνουν.

SHARE