Είναι γνωστά και πολύ σημαντικά τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.
Όταν τρώμε σωστά έχουμε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη συγκέντρωση. Ο οργανισμός μας λαμβάνει τα απαραίτητα «καύσιμα» για να κρατά τα επίπεδα της ενέργειας μας ψηλά. Επίσης η υγιεινή διατροφή επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου μας και είναι ένας βασικός λόγος που έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.
Μάλιστα μελέτες έχουν συσχετίσει σταθερά τον συνδυασμό της μεσογειακής διατροφής με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι, στο έντερο, τον μαστό, στον προστάτη και στον πνεύμονα.
Σύμφωνα με την telegraph περισσότεροι από 1000 Βρετανοί την ημέρα μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο, ωστόσο τέσσερις στις δέκα διαγνώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω ευεργετικών επιλογών τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή.
Όμως τι ακριβώς όμως πρέπει να τρώμε; Παρακάτω η διατροφολόγος
Fiona Malcomson προτείνει έξι τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο και μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας.
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου -Έξι τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά που προέρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα αποτελούν πολύ καλές τροφές. Προσφέρουν άφθονες ποσότητες διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου και μειώνοντας την έκθεση του εντέρου σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, αναφέρει στην telegraph η Dr Fiona Malcomson, ερευνήτρια στην ανθρώπινη διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.
«Η υγιεινή διατροφή –γεμάτη με φρούτα και λαχανικά– μπορεί επίσης να μειώσει έμμεσα τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου βοηθώντας μας να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος», σημειώνει.
Για να αυξήσετε την πρόσληψη, συνιστά να συνδυάζετε φρούτα, όπως μούρα και μπανάνα, με βρώμη ή μούσλι για πρωινό ή σε μια ομελέτα με ανάμεικτα λαχανικά για μεσημεριανό γεύμα.
Ενώ τα μούρα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, τα καροτενοειδή, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά -όπως το λάχανο και το σπανάκι- μπορούν να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της βλάβης του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.