Γυναίκα με παπούτσια στον καναπέ
Φωτογραφία / Shutterstock
29|03|2024 10:17
SHARE
TIPS

Γιατί πρέπει να φοράτε παπούτσια σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τους γιατρούς


Μέσα στο σπίτι περπατάμε πολλές ώρες χωρίς παπούτσια με αποτέλεσμα να νιώθουμε πόνους στα πέλματά μας.

Η ποδίατρος Priya Parthasarathy εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πόνο στα πόδια και δίνει έναν απλό τρόπο ώστε να αποφευχθεί η καταπόνηση. «Φορέστε παπούτσια μέσα στο σπίτι», συμβουλεύει. «Θα δείτε μεγάλη διαφορά», προσθέτει.

«Περπατάμε πολλές ώρες ξυπόλητοι χωρίς να το καταλαβαίνουμε, θα σηκωθούμε και θα σταθούμε στην κουζίνα ενώ μαγειρεύουμε, ενώ πλένουμε πιάτα ή ενώ απλώνουμε ρούχα και έτσι θα καταπονήσουμε τα πέλματά μας».

Ποδίατρος εξηγεί γιατί πρέπει να φοράμε παπούτσια και μέσα στο σπίτι

«Δεδομένου ότι τα σκληρά δάπεδα δεν προσφέρουν καμία υποστήριξη ή απορρόφηση κραδασμών, τα πέλματά μας καταπονούνται. Η επαναλαμβανόμενη πίεση στο πόδι για εβδομάδες και μήνες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και τελικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα ή η αχίλλειος τενοντίτιδα», αναφέρει.

«Ο πόνος μάλιστα μπορεί να προχωρήσει προς τα πάνω, και να οδηγήσει σε ενοχλήσεις στα γόνατα, τους γοφούς και την πλάτη», συμπληρώνει η γιατρός. «Κανείς δεν προορίζεται να περπατά σε ξύλινα πατώματα όλη την ώρα. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το περπάτημα σε μαλακό δάπεδο, γρασίδι ή στην παραλία. Περπατάτε πάνω σε κατασκευασμένο ξύλο».

«Επίσης όταν περπατάτε ξυπόλητοι έχετε περισσότερες πιθανότητες να σκοντάψετε πάνω σε πράγματα. Σίγουρα με τα παπούτσια θα σας προσφέρουν περισσότερη σταθερότητα από ό,τι αν είστε ξυπόλητοι ή με κάλτσες».

Φωτογραφία/Shutterstock

Τα άτομα που εργάζονται πολλές ώρες όρθια μπορεί να εξανλήσουν τα πέλματά τους και γι' αυτό η γιατρός συστήνει τη λύση με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι.

Μπορεί να ακούγεται περίεργό καθώς έχουμε μάθει πως μόλις μπαίνουμε στο σπίτι πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια μας λόγω των μικροβίων, γι' αυτό προτείνει να προμηθευτείτε παπούτσια για αποκλειστική χρήση εντός του σπιτιού.

SHARE