Γυναίκα κουρασμένη από τη γυμναστική
Θέλεις να κάνεις καλύτερη προπόνηση; Βρίσε ελεύθερα! /Φωτογραφία: Shutterstock
THE F-WORD

Βρίζεις; Γυμνάζεσαι καλύτερα


Όλοι μας έχουμε κάποιες κακές συνήθειες. Μία από αυτές είναι οι βρισιές.

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να συγκρατηθούν και βρίζουν συχνά και πολύ εύκολα. Μπορεί να είναι άκομψο και αγενές, ωστόσο, σίγουρα όλοι μας το έχουμε κάνει, θέλοντας και μη.

Ωστόσο, οι «κακές κουβέντες» δεν είναι και τόσο κακές, καθώς έρευνες έρχονται να τις απενοχοποιήσουν και να δικαιώσουν όσους τις χρησιμοποιούν συχνά.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πώς το να βρίζεις σε βοηθά να γυμνάζεσαι καλύτερα!

Η Amoila Cesar, προπονήτρια που δημιούργησε το «6 Weeks of the Work», δοκίμασε αυτή τη θεωρία.

«Το αποκαλώ πρωτόγονη εκφώνηση. Καθώς η προπόνηση είναι έντονη, όσοι αθλούνται μπορεί να πουν μερικές βρισιές που θα τους δώσουν παραπάνω κίνητρο».

Γυναίκα βρίζει
Οι βρισιές δεν είναι και τόσο κακές /Φωτογραφία: Shutterstock

Η σχετική έρευνα στηρίζει αυτό το σκεπτικό. Οι μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις βρισιές και την αυξημένη ισχύ, τόσο στις λαβές όσο και στο ποδήλατο, αλλά και στην αντοχή στον πόνο.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Richard Stephens, που εκπόνησε και τις δύο μελέτες, το να βρίζεις μπορεί να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, δηλαδή την απόκριση στο «fight or flight», που αυξάνει τον παλμό της καρδιάς και γεμίζει το σώμα με αδρεναλίνη.

Μια ταυτόχρονη αναλγητική απόκριση μπορεί να αμβλύνει την αντίληψη του πόνου, κάνοντας πιο εύκολο το κομμάτι της προπόνησης.

Έτσι, αν νιώθεις καλά όταν βρίζεις κάνοντας burpees, δεν κάνεις λάθος. Μια τέτοια αντίδραση είναι απολύτως φυσική. Όπως είπε η Amoila Cesar στο Popsugar: «Είναι ένας τρόπος να απελευθερώσεις και να βρεις ενέργεια όταν την χρειάζεσαι».

SHARE