Κούπες στο πλυντήριο πιάτων
Συμβουλές για το πλυντήριο πιάτων/ Φωτογραφία: FotoRieth/ Pixabay
03|02|2020 08:08
SHARE
CLEANING TIME

Πώς να γεμίζεις το πλυντήριο πιάτων για να καθαρίζουν όλα στην εντέλεια -Υπάρχει τρόπος και είναι σωτήριος


Μια από την καθημερινή δουλειά πολλών νοικοκυριών είναι το γέμισμα του πλυντηρίου πιάτων.

Ωστόσο, μπορεί να πεις κανείς με σιγουριά ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τοποθετεί κάθε αντικείμενο στο πλυντήριο πιάτων, ώστε να πλυθούν όλα στην εντέλεια και να αποφύγει τυχόν ατυχήματα;

Που και πώς πρέπει να μπαίνουν οι κατσαρόλες και σε ποιο σημείο οι επιφάνειες κοπής; Αυτά και μερικά ακόμα διαχρονικά ερωτήματα απαντώνται παρακάτω, στα tips για το σωστό γέμισμα του πλυντηρίου πιάτων.

Στο πάνω μέρος τοποθετούμε κούπες, ποτήρια και μικρά μπολ. Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο πιάτων, καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει το νερό να εισχωρήσει σε όλες τις επιφάνειες και να μην καθαριστούν καλά όλα τα πιάτα. Φροντίστε τα πλαστικά να είναι στο πάνω μέρος του πλυντηρίου πιάτων, καθώς η έντονη θερμοκρασία είναι πιο υψηλή προς τα κάτω, οπότε αποφεύγετε πιθανές φθορές. Τοποθετήστε ανάποδα και διαγώνια ποτήρια και μπολ που μπορεί να έχουν κοίλη βάση, ώστε να μη συγκεντρώνεται βρώμικο νερό, διαβάζουμε στο Consumerreports.com.

Στο κάτω μέρος τα πιάτα, τα μεγάλα μπολ της σαλάτας και τα υπόλοιπα μεγάλα αντικείμενα. Αν πιστεύετε ότι χρειάζεται, ξεπλύνετε τα αντικείμενα από τυχόν τροφές -ειδικά αν δεν έχετε σκοπό να το ξεκινήσετε αμέσως, καθώς αυτό θα εμποδίσει τις τροφές να ξεραθούν και μην καθαριστούν σωστά, αλλά και την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών. Μεγάλες πιατέλες, τηγάνια, επιφάνειες κοπής κι άλλες μεγάλες επιφάνειες καλό θα ήταν να τοποθετούνται επίσης στο κάτω μέρος, στα πλάγια και πίσω, ώστε να μην εμποδίζουν την πίεση του νερού. Μην τα τοποθετείτε κοντά στην πόρτα του πλυντηρίου.

LiudmilaB/ Pixabay

Τις κατσαρόλες και τα μεγάλα μπολ τοποθετήστε τα στο κάτω μέρος και ανάποδα, ώστε να μη συγκεντρώνεται βρώμικο νερό στο εσωτερικό τους και να ξεπλένονται καλύτερα. Μάλιστα, μιλώντας σε σχετικό άρθρο στο huffpost.com, η Aleka Shunk, food blogger του Bite Sized Kitchen μας προτείνει να τα τοποθετούμε πλάγια. Ο λόγος; Πολλά πλυντήρια πιάτων, ειδικά τα πιο παλιά, πιθανότατα να μην έχουν ψεκαστήρες νερού στο πάνω μέρος, οπότε η μεγάλη επιφάνεια της κατσαρόλας ίσως εμποδίσει το νερό να φτάνει από κάτω προς τα πάνω.

Για να μην κολλήσουν τα κουτάλια το ένα με το άλλο και δεν καθαριστούν σωστά, τοποθετήστε τα μερικά με το χερούλι προς τα πάνω άλλα προς τα κάτω. Τα μαχαίρια πρέπει να τα βάζετε με τη μύτη τους να κοιτά προς τα κάτω, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς όταν θα αδειάζετε το πλυντήριο.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε διαβάσει ότι τα πιρούνια επίσης καλό θα ήταν να τα βάζετε προς τα κάτω, ώστε να αποφύγετε τυχόν μικροοργανισμούς που μπορεί να έχετε στα χέρια σας να μεταφερθούν στα δόντια του πιρουνιού και ύστερα στο φαγητό σας. Όλα τα μαχαιροπίρουνα τοποθετήστε τα στην ειδική θήκη, ώστε να μην πέσουν και εμποδίσουν τη ροή του νερού. Τέλος, κουτάλες και πιρούνες να τοποθετούνται ξαπλωμένες στο επάνω μέρος και όχι όρθια με τα υπόλοιπα μαχαιροπίρουνα, ώστε να μην εμποδίζουν, τη ροή.

SHARE