Προπόνηση με σχοινάκι.
Φωτογραφία: Shutterstock
FITNESS

Σκοινάκι: Ειδικός αποκαλύπτει tips και συμβουλές για αρχαρίους


Η αερόβια άσκηση για να δεις άμεσα αποτελέσματα είναι το σχοινάκι.

Τα κορίτσια έχουμε συνδυάσει το σχοινάκι με το παιχνίδι που απολαμβάναμε πολύ όταν ήμασταν μικρές. Από την άλλη, το σχοινάκι το έχουμε συνδέσει με τις ταινίες του Ρόκι, όπου ο πρωταγωνιστής, Σιλβέστερ Σταλόνε, το χρησιμοποιούσε φανατικά στις προπονήσεις του.

Το σχοινάκι μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Πάνω απ' όλα χρειάζεται σωστή τεχνική προκειμένου να μην τραυματιστείς. Με υπομονή και πρακτική θα καταφέρεις να γυμναστείς σωστά. Η γυμνάστρια Sarah Louise ανέφερε σχετικά στο Stylist «Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απλά κάνουν πηδηματάκια και δεν γνωρίζουν τίποτα για τη τεχνική. Έτσι θα τραυματιστούν» αναφέρει.

Πώς να ξεκινήσεις αν είσαι αρχάριος

Η instructor δίνει συγκεκριμένα tips για όσους θέλουν να ξεκινήσουν πρώτη φορά προπόνηση με σχοινάκι. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα πόδια. «Για να ξεκινήσετε, τα πόδια σας θα πρέπει να βρίσκονται σε ουδέτερη στάση, να μην χωρίζουν στο πλάτος των ώμων, αλλά να μην είναι και πολύ κοντά μεταξύ τους. Όταν κάνετε πηδηματάκια τα πόδια θα πρέπει να απλώς να ξεκολλάνε από το έδαφος. Να μην είναι άκαμπτα, αλλά να μην λυγίζουν τα γόνατα, γιατί έτσι θα δυσκολευτείτε να παραμένετε σταθεροί» εξηγεί η ίδια.

Εξίσου σημαντικό ρόλο, σύμφωνα πάντα με την ειδικό, παίζουν τα άλματα. Όπως αναφέρει η ίδια τα πολύ ψηλά άλματα αναγκάζουν τους γυμναζομένους να ανέβουν πιο ψηλά και αυτό είναι σπατάλη ενέργειας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση της ταχύτητας. «Το υψηλό άλμα θα καταβάλλει τους μύες σας και θα χαλάσει τον συντονισμό σας. Το σχοινί περνάει κάτω από τα πόδια μόλις για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου και το πάχος του είναι περίπου μισό εκατοστό. Αυτό σημαίνει πως η αναπήδησή σας πρέπει να έχει ύψος περίπου ένα ή δύο εκατοστά. Μάλλον, είναι πιο δύσκολο να πηδήξεις χαμηλότερα όταν είσαι αρχάριος» εξηγεί.

Όταν κάνετε σχοινάκι τα χέρια πρέπει να έχουν την κατάλληλη θέση, ελαφρώς λυγισμένη και όσο γίνεται πιο κολλητά στο σώμα σας. «Για τους αρχάριους θα έλεγα απλώς να προσπαθήστε να πιέσετε τους αγκώνες σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μέση σας και να έχετε τους καρπούς σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους γοφούς σας -αυτό ονομάζεται θέση "τσέπης" σαν να βάζετε τα χέρια σας στις τσέπες» λέει η Sarah. Ο λόγος είναι για να επιτρέψετε όλη την κίνηση να προέρχεται από τον καρπό σας, παρά από τον ώμο ή τους αγκώνες σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή λανθασμένο συντονισμό. «Επίσης, μη φέρνετε τα χέρια σας μπροστά, καθώς έτσι θα μειώσετε το μήκος του σχοινιού -προσπαθήστε να τραβήξετε τους αγκώνες σας πίσω και προς τα μέσα και να κάνετε μικρές κυκλικές κινήσεις» προσθέτει η γυμνάστρια.

Η Sarah δίνει μεγάλη έμφαση και στο σχοινάκι που έχουμε για την προπόνηση. «Είναι πολύ σημαντικό να πάρεις το σωστό σχοινί σε μήκος. Για τους περισσότερους ανθρώπους, θα συμβούλευα ένα σχοινί μεγαλύτερο από το ύψος τους, αλλά εξαρτάται και από την προσωπική προτίμηση του καθενός. Αν θέλετε να κάνετε φιγούρες, δεν θα μπορέσετε να τις κάνετε με ένα πολύ μακρύ σχοινί. Χρειάζεται ένα που να μπορείτε να ρυθμίζετε το μήκος του».

Η instructor συνιστά να στέκεστε με ένα πόδι στη μέση του σχοινιού και να τραβήξετε το σκοινάκι ψηλά στο σώμα σας, για να δείτε που φτάνει -χωρίς να μετρήσετε τις λαβές. «Οπουδήποτε, από την κορυφή του στήθους σας μέχρι την κορυφή του θώρακά σας, είναι καλό» λέει η Sarah. «Και θυμήσου ότι, ακόμα και αν καταφέρεις μόνο τέσσερις αναπηδήσεις με το σχοινάκι στην αρχή, είναι μια χαρά. Είναι τέσσερις φορές περισσότερες από ό,τι πριν ξεκινήσεις».

SHARE