γυναίκα τρέξιμο
Φωτογραφία: Shutterstock
RUNNING

Τρέξιμο: Συμβουλές για αρχάριους, για να μην τα παρατήσουν στην πρώτη προσπάθεια


Την πρώτη φορά που θα φορέσεις αθλητικά για να γυμναστείς θα σου φανούν όλα δύσκολα, από την αναπνοή μέχρι τον ρυθμό που πρέπει να κρατήσεις.

Οι παρακάτω συμβουλές, λοιπόν, θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες, αν είσαι αρχάριος δρομέας, ώστε η διαδρομή να είναι εύκολη, απολαυστική και πάνω απ΄ όλα να μην τα παρατήσεις στην πρώτη προσπάθεια!

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, η μέρα έχει μεγαλώσει, η πίεση από την καραντίνα μας έχει κουράσει οπότε χρειαζόμαστε εξωτερικές δραστηριότητες για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Και φυσικά αρκετό ήλιο, ο οποίος μας φτιάχνει τη διάθεση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσεις το τρέξιμο και να το βάλεις στην καθημερινότητα σου. Όπως λένε και οι ειδικοί στο Stylist το τρέξιμο βοηθάει στη φυσική μας κατάσταση και την ψυχική υγεία.

Αν θέλεις το τρέξιμο να γίνει η αγαπημένη σου προπόνηση ή απλά επιθυμείς να ενσωματώσεις την κίνηση στη ζωή σου, αλλά δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν, τότε αυτές οι συμβουλές θα σου φανούν πολύ χρήσιμες.

Γίνε μέλος σε group

Αν χρειάζεσαι παρακίνηση για να πας για τρέξιμο πρότεινε στο σύντροφο σου, σε μια φίλη σου να γυμναστείτε μαζί ή έστω να ξεκινήσετε την ίδια περίοδο. Αλλιώς μπορείς να βρεις μια ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γίνεις μέλος και να έχεις παρέα. Σύμφωνα με την προπονήτρια Georgie Okell, έτσι θα συζητάτε την τεχνική σας και την πρόοδο σας. Επιπλέον, η εγγραφή σε group για τρέξιμο είναι μια καλή λύση για να σου λύνει απορίες και φυσικά να σε εμψυχώνει σε κάθε στάδιο.

Αύξησε σιγά σιγά τον χρόνο προπόνησης

Η Georgie προτείνει να ξεκινήσεις προπόνηση με διαστήματα. Δηλαδή, να τρέχεις για ένα λεπτό και το επόμενο λεπτό να περπατάς και αυτό να το ακολουθήσεις πιστά για ένα τέταρτο. Όσο η φυσική κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται μπορείς να αυξήσεις τα διαστήματα.

Μην ακούς μουσική

Ξέρω πως θα απορήσεις και ίσως σου φανεί δύσκολο να μην ακούς την αγαπημένη σου μουσική κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, αλλά η γυμνάστρια επιμένει πως το πρώτο διάστημα είναι σημαντικό να εστιάσεις στην αναπνοή και τα πόδια σου. Γιατί η μουσική θα αποσπάει τη προσοχή σου και είναι απαραίτητο να παρατηρείς πως αντιδράει το σώμα σου.

Μια γυναίκα που κάνει διατάσεις
Φώτο: Unsplash

Μην αμελείς τις διατάσεις

Να θυμάσαι πριν κάθε προπόνηση να κάνεις διατάσεις στα πόδια, στα χέρια και φυσικά στο κεφάλι. Το μυϊκό σύστημα χρειάζεται να μπει σε δράση σιγά σιγά με τις κατάλληλες ασκήσεις πριν την έντονη προπόνηση χωρίς να το τραυματίσεις.

Επένδυσε σε αθλητικό outfit

Ξεκινάς το τρέξιμο και χρειάζεται να επενδύσεις σε ένα καλό ζευγάρι αθλητικά για τυχόν τραυματισμούς. Όπως λένε όλοι οι προπονητές, ένα καλό ζευγάρι αθλητικά είναι ο σύμμαχος σου σε κάθε προπόνηση.

SHARE