γυναίκα ανοίγει ψυγείο
Pexels/rawpixel.com
NUTRITION TIPS

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χάνουμε γρήγορα βάρος


Τι συμβαίνει στο σώμα μου όταν χάνω γρήγορα βάρος

To καλοκαίρι είναι μια περίοδος του χρόνου που θέλουμε να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με το σώμα μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι γινόμαστε πιο δραστήριοι ή ότι γινόμαστε πιο ανυπόμονοι στο να χάσουμε το περιττό βάρος.

Τι επιπτώσεις, όμως, μπορεί να έχει μια γρήγορη απώλεια βάρους για τον οργανισμό μας;

  1. Οι πολύ περιοριστικού τύπου θερμιδικές δίαιτες οδηγούν σε αύξηση των ορμονών του στρες όπως είναι η κορτιζόλη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε διέγερση της όρεξης αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να οδηγηθεί κάποιος σε υπερφαγία.
  2. Ο ακραίος θερμιδικός περιορισμός μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και με την πάροδο του χρόνου, σε ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων. Αυτές οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσουν: σε ξηρά ή εύθραυστα μαλλιά και νύχια, μυϊκή ατροφία, κόπωση, πονοκέφαλοι, κράμπες, μυϊκή αδυναμία και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  3. Επιβραδύνεται ο βασικός μεταβολισμός μας.
  4. Μελέτες που αξιολόγησαν την επίδραση του βραχυπρόθεσμου (14-21 ημέρες) περιορισμού των θερμίδων (~30-40% ενεργειακό έλλειμμα/ημέρα) στον ρυθμό σύνθεσης μυϊκής πρωτεΐνης σε νέους και μεσήλικες άνδρες και γυναίκες που ήταν υπέρβαροι και παχύσαρκοι βρέθηκαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων μειώνει τον μεταγευματικό ρυθμό της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης.
  5. Έχει αποδειχθεί ότι μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε θερμίδες σχετίζεται με χολολιθίαση, κέτωση και αύξηση των συγκεντρώσεων ουρικού οξέος στον ορό.
  6. H απότομη μεταβολή βάρους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία όπως είναι η διαταραχή της έμμηνου ρύσης.
  7. Έχουν επίσης παρατηρηθεί αλλαγές στην διάθεση όπως αύξηση της ευερεθιστικότητας και σκαμπανεβάσματα στην διάθεση.

Να επισημάνουμε ότι αν και τα άτομα μπορεί να χάσουν βάρος ενώ βρίσκονται σε δίαιτα, τείνει να υπάρχει αύξηση βάρους μόλις σταματήσει η δίαιτα. Είναι λοιπόν εξίσου σημαντική η διαχείριση βάρους τόσο κατά την διάρκεια της δίαιτας όσο κατά την διάρκεια της συντήρησης.

«Η ρύθμιση βάρους δεν είναι αγώνας δρόμου. Δεν κερδίζει όποιος πηγαίνει πιο γρήγορα.»

Ο φυσιολογικός ρυθμός απώλειας βάρους κυμαίνεται από 0,5 έως 1 Kg την εβδομάδα και αυτό εξαρτάται από το σωματικό του βάρους του ατόμου, την συνέπεια του στην διατήρηση ενός υποθερμιδικού πλάνου διατροφής καθώς και από το αν είναι σωματικά δραστήριο.

Βιβλιογραφία:

Cava E, Yeat N.C, Mittendorfer B., Preserving Healthy Muscle during Weight Loss. Adv Nutr. 2017 May; 8(3): 511–519.

Fletcher, Garrett O., Dawes, Jay, Spano, The Potential Dangers of Using Rapid Weight Loss Techniques. Strength and Conditioning Journal: 2014 - Volume 36 - Issue 2 - (45-48)

Obert J., Pearlman M., Obert L.,Chapin S, Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. Nutrition and Obesity. 2017

Shilpa J., Mohan V. Pros & cons of some popular extreme weight-loss diets. Indian J Med Res. 2018 Nov; 148(5): 642–647.

Η Αηδονίτσα Παυλίδη είναι Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Μ.Sc Διατροφή και Άσκηση, ΝLP Wellbeing coach, πιστοποιημένη από την ΙΝLPTA (International NLP Trainers Association).

Π. Τσαλδάρη 205 & Σιβιτανίδου, Καλλιθέα, τηλ.: 211 4186575
https://nourishstories.gr
www.facebook.com/nourishstories.gr

SHARE