Η κυτταρίτιδα και η χαλάρωση είναι φυσιολογικά φαινόμενα που αφορούν ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού.
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται περισσότερο στα γυναικεία σώματα παρά στα αντρικά γιατί υπάρχει διαφορά στον τρόπο διάταξης του συνδετικού ιστού και των λιποκυττάρων κάτω από το δέρμα των ανθρώπων. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων που στέκονται κάθετα κάτω από το δέρμα πιέζοντας με την κορυφή τους τον συνδετικό ιστό, ενώ οι άντρες έχουν μικρότερο αριθμό λιποκυττάρων, σε οριζόντια διάταξη και έτσι συγκροτούν καλύτερα το λίπος.
Επίσης οι γυναίκες παράγουν οιστρογόνα που δημιουργούν λίπος διογκώνοντας τα λιποκύτταρα, σε αντίθεση με την τεστοστερόνη των ανδρών η οποία διασπάει το λίπος. Ακόμη, οι γυναίκες έχουν τρία στρώματα λίπους σε κάποια σημεία του σώματός τους (όπως στην κοιλιά, στα μπράτσα, στους γλουτούς, στους μηρούς και τα γόνατα), ενώ οι άνδρες έχουν μόνο ένα στρώμα λίπους σε όλο το σώμα.
Η κυτταρίτιδα έχει τρία στάδια:
- Οιδηματώδης κυτταρίτιδα: Δεν είναι εμφανής παρά μόνο όταν πιέσουμε το δέρμα
- Ινώδης κυτταρίτιδα: Είναι εμφανής όταν είμαστε σε όρθια θέση αλλά όχι σε ξαπλωτή θέση
- Σκληρωτική κυτταρίτιδα: Είναι εμφανής σε κάθε στάση ακόμα και αν δεν ακούμε καμία πίεση στο δέρμα μας
Αυτές οι τροφές καταπολεμούν την κυτταρίτιδα και τη χαλάρωση
Ωστόσο, μέσω της διατροφής και της άσκησης μπορείτε να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα και την χαλάρωση του δέρματος. Η φαρμακοποιός και διατροφολόγος Leticia Carrera προτείνει αρχικά να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτείνης. «Πρώτα απ 'όλα πρέπει να αυξηθεί η πρόσληψη πρωτεΐνης για να αυξηθεί η σύνθεση κολλαγόνου η οποία αντιμετωπίζει την όψη του φλοιού πορτοκαλιού και την έλλειψη σφριγηλότητας». Ακόμη, προσθέτει ότι «χρειαζόμαστε διουρητική τροφή για την εξάλειψη των τοξινών και την πρόληψη του σχηματισμού οιδηματώδους κυτταρίτιδας».
Επιπλέον, η ειδικός εξηγεί ότι «χρειαζόμαστε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, καθώς είναι απαραίτητες για την τόνωση της δημιουργίας νέου κολλαγόνου, και τροφές με προβιοτικά -όπως γιαούρτι ή κεφίρ και δημητριακά ολικής αλέσεως- για τη συμβολή τους στο πυρίτιο και τις αδιάλυτες ίνες».