Νέα έρευνα αποκαλύπτει από τι εξαρτάται το πότε θα περπατήσει ένα μωρό

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν γιατί κάποια μωρά μαθαίνουν να περπατούν αργότερα από άλλα

Επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι η ελαφρώς καθυστερημένη έναρξη του περπατήματος στην βρεφική ηλικία δεν αποτελεί πάντα ένδειξη προβλήματος.

Η στιγμή που ένα παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα αποτελεί ορόσημο για τους γονείς και για το ίδιο το παιδί. Ωστόσο, η ηλικία στην οποία συμβαίνει αυτό το σημαντικό γεγονός μπορεί να εξαρτάται από τη γενετική, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο των γονιδίων στην ανάπτυξη των παιδιών.

Γιατί ορισμένα παιδιά μαθαίνουν να περπατούν αργότερα από άλλα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις γενετικές πληροφορίες περισσότερων από 70.000 μωρών και εντόπισαν 11 γενετικούς δείκτες που φαίνεται να επηρεάζουν το πότε τα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα, όπως σημειώνει ο βρετανικός Independent.

Στα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Human Behaviour, η ομάδα από τα πανεπιστήμια του Surrey και του Essex επισημαίνει ότι η γενετική φαίνεται να είναι υπεύθυνη για το ένα τέταρτο περίπου των διαφορών στο πότε τα παιδιά αρχίζουν να περπατούν.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει από τι εξαρτάται το πότε θα περπατήσει ένα μωρό/ Φωτογραφία: Unsplash

Η καθηγήτρια Angelica Ronald, ανώτερη ερευνήτρια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε ότι «τα περισσότερα μωρά κάνουν το πρώτο τους βήμα κάποια στιγμή μεταξύ των ηλικιών οκτώ μηνών και 24 μηνών, οπότε πρόκειται για ένα ευρύ παράθυρο στο οποίο συμβαίνει αυτό το συναρπαστικό ορόσημο».

Σύμφωνα με την ίδια, «είναι μια μεγάλη στιγμή τόσο για τους γονείς όσο και για το μωρό - συμβολίζει μια νέα φάση στη ζωή του παιδιού». Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι ελπίζει τα νέα γενετικά ευρήματα να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση των αιτίων του βαδίσματος και να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν τα παιδιά με κινητικές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες.

«Αν και οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται στον παθολόγο τους αν ανησυχούν, μια ελαφρώς μεταγενέστερη έναρξη δεν είναι πάντα σημάδι προβλημάτων», διευκρίνισε.

Η δρ Άννα Γκουί, η οποία συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι μέχρι σήμερα «δεν καταλαβαίναμε πλήρως τι προκαλεί τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των παιδιών στο πότε κάνουν το πρώτο τους βήμα». Η ίδια επεσήμανε ότι οι γονείς συχνά ανησυχούν ότι το αν το παιδί τους περπατήσει νωρίς ή αργά είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος, ή ότι ίσως δεν έκαναν κάτι σωστά.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η γενετική παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στο πότε τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τα γονίδια που επηρεάζουν το πότε ένα παιδί αρχίζει να περπατά, είναι τα ίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της καθυστερημένης έναρξης του περπατήματος και των γονιδίων που σχετίζονται με υψηλότερες επιδόσεις στην εκπαίδευση.

Με αυτά τα νέα ευρήματα, οι επιστήμονες ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία της ανάπτυξης των παιδιών και να προσφέρουν περισσότερη στήριξη στις οικογένειες που ανησυχούν για τις κινητικές δεξιότητες των παιδιών τους.

Επίσης, το βάδισμα που ξεκινάει αργότερα, αλλά πάντα εντός του τυπικού εύρους, συνδέθηκε γενετικά με λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα).