Το γεύμα που προτείνει γιατρός για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής -Kαι είναι απίστευτα νόστιμο
Ένας γιατρός προτείνει ένα απλό και νόστιμο γεύμα που βοηθά στην προστασία της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου εμφράγματος. Ο συνδυασμός των σωστών τροφών αποδεικνύεται πιο ισχυρός από όσο φανταζόμασταν.
Η καρδιακή προσβολή ή «έμφραγμα του μυοκαρδίου» συμβαίνει όταν μια στεφανιαία αρτηρία, υπεύθυνη για την παροχή αίματος στην καρδιά, φράζει και στερεί από τον καρδιακό μυ το οξυγόνο. Αν και η ηλικία (συνήθως άνω των 45) και η κληρονομικότητα παίζουν τον ρόλο τους, ο τρόπος ζωής και ειδικά η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας.
Η σωστή επιλογή και ο έξυπνος συνδυασμός τροφών μπορεί να προσφέρει σε ένα μόνο πιάτο όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τις αρτηρίες. Ένας γιατρός μοιράζεται τη δική του πρόταση για το «ιδανικό γεύμα»: απλό, γευστικό και πάνω απ’ όλα ωφέλιμο για την καρδιά.
Οι τέσσερις πυλώνες του «αντικαρδιακού» γεύματος
Η αποτελεσματικότητα αυτού του πιάτου βασίζεται σε τέσσερις βασικούς διατροφικούς άξονες:
- Καλές λιπαρές ουσίες, ιδιαίτερα τα ωμέγα-3, χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
- Αυξημένη πρόσληψη καλίου, ενός βασικού μετάλλου που ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και, όπως εξηγεί ο δρ. Eric Berg, χειροπράκτης και ειδικός στη διατροφή, βοηθά «στην ευλυγισία των αρτηριών».
- Επαρκές μαγνήσιο, το οποίο αποτρέπει τη συσσώρευση ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών, προστατεύοντάς τες από τη σκλήρυνση.
- Παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, μιας ουσίας που δρα ως φυσικός αγγειοδιασταλτικός παράγοντας και «χαλαρώνει τις αρτηρίες γύρω από την καρδιά, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος», όπως σημειώνει ο δρ. Berg.
Το τέλειο γεύμα για μια υγιή καρδιά
Το πιάτο αυτό έχει ως βάση του μια πηγή πρωτεΐνης: τον σολομό. Εκτός από το ότι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D, είναι και πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Συνοδεύεται από ρόκα και αβοκάντο, με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η ρόκα είναι «η καλύτερη φυσική πηγή μονοξειδίου του αζώτου», το αβοκάντο παρέχει πολύτιμο κάλιο, ενώ το ελαιόλαδο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες.

Για το φινάλε, ο γιατρός προτείνει ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, πλούσια σε μαγνήσιο, μια μικρή απόλαυση με μεγάλο όφελος.
Έμπνευση για κάθε μέρα
Το ζητούμενο δεν είναι να τρώμε το ίδιο πιάτο κάθε μέρα, αλλά να υιοθετούμε τις αρχές του.
- Για να ενισχύσουμε τα «καλά» λιπαρά, μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας σαρδέλες, σκουμπρί και καρύδια.
- Για περισσότερο κάλιο, επιλέγουμε σπανάκι και γλυκοπατάτες ως εναλλακτικές του αβοκάντο.
- Το μαγνήσιο βρίσκεται άφθονο σε αμύγδαλα και όσπρια, ενώ για την καλή κυκλοφορία του αίματος, πολύτιμοι σύμμαχοι είναι τα παντζάρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Κάθε γεύμα είναι μια ευκαιρία να φροντίσουμε την καρδιά μας και η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι, ταυτόχρονα, και πραγματικά απολαυστική.