Πώς θα κερδίσουμε 7 έως 10 παραπάνω χρόνια ζωής, σύμφωνα με ειδικό μακροζωίας
Ο Dr. Eric Topol, ένας από τους κορυφαίους καρδιολόγους και γενετιστές στις ΗΠΑ εξηγεί με ποιον τρόπο θα πετύχουμε την μακροζωία, ξεδιαλύνοντας μύθους γύρω από το ζήτημα.
Με πάνω από 1.300 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 350.000 αναφορές στο όνομά του, η φωνή του ακούγεται δυνατά, ιδίως όταν αποδομεί το hype γύρω από τη βιομηχανία της αντιγήρανσης.
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα χάπι, ένωση, έγχυση ή μετάγγιση που να έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους και να επιβραδύνει ή να αντιστρέφει τη γήρανση», είπε πρόσφατα στο podcast της Mel Robbins, σύμφωνα με το ισπανικό Telva.
Στο νέο του βιβλίο Super Agers: An Evidence-Based Approach to Longevity, ο Topol επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μετατοπίσει τη συζήτηση από το μάρκετινγκ στην επιστήμη. Το μεγάλο του μήνυμα; Ότι οι συνήθειες μας μετρούν πολύ περισσότερο από τα γονίδιά μας.
«Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ότι μεγάλο μέρος της γήρανσής μας οφείλεται στον τρόπο ζωής μας, όχι στα γονίδια», τονίζει. Και εκεί μπαίνει στο προσκήνιο το στοιχείο-κλειδί: η πρόληψη.
Ποιες συνήθειες συμβάλλουν στην μακροζωία
Η μακροζωία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σημαίνει απλώς να ζούμε περισσότερο, αλλά να ζούμε καλύτερα και με υγεία.
«Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το προσδόκιμο υγιούς ζωής μας. Και μπορούμε ήδη σήμερα να το πετύχουμε αυτό, αν δώσουμε προσοχή στα στοιχεία που ήδη υπάρχουν», εξηγεί. Σύμφωνα με τον Topol, μπορούμε να προσθέσουμε επτά έως δέκα χρόνια ζωής με καλή υγεία, χωρίς να περιμένουμε κάποιο φανταστικό φάρμακο του μέλλοντος.

«Ποτέ δεν είναι πολύ αργά. Αλλά ποτέ δεν είναι επίσης πολύ νωρίς. Αν αρχίσετε να το κάνετε αυτό στα είκοσί σας και το διατηρήσετε σε όλη σας τη ζωή, θα κερδίσετε ακόμη περισσότερα χρόνια. Αλλά θα μπορούσατε επίσης να ξεκινήσετε στα 70 ή στα 80 και να εξακολουθήσετε να αποκομίζετε τα οφέλη».
Ο ίδιος υποστηρίζει πως ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή η γνωστική έκπτωση χρειάζονται δεκαετίες για να εκδηλωθούν. Γι' αυτό και το «παράθυρο ευκαιρίας» για πρόληψη είναι μεγάλο, ακόμη και 20 χρόνια. Αν, για παράδειγμα, στα 50 ξεκινήσουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούμε να αποφύγουμε να ζήσουμε με χρόνιες παθήσεις στα 60 ή 65, ή τουλάχιστον να τις μεταθέσουμε πολύ αργότερα.
Η προσέγγισή του δεν περιορίζεται στα βασικά. Η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος είναι θεμελιώδη, αλλά όχι αρκετά από μόνα τους. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας που υπερβαίνουν τη διατροφή, τον ύπνο και την άσκηση», επισημαίνει.
Ανάμεσά τους, η διαχείριση του άγχους, η αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης, η επαφή με τη φύση, η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης, αλλά και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση σε μικροπλαστικά και ρύπους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, αλλά ότι απλώς δεν το κάνουμε. «Το πρόβλημα είναι τα πράγματα που δεν γίνονται. Μιλάμε για κακή διατροφή, με υπερ-επεξεργασμένες τροφές, ανεπαρκή άσκηση – τόσο αερόβια όσο και αντιστασιακή – και φυσικά, ελλιπή ύπνο, ειδικά βαθύ ύπνο. Ο ύπνος είναι πολύ πιο σημαντικός απ’ ό,τι νομίζαμε πριν από λίγα χρόνια», τονίζει.
Σε μια εποχή που η κουλτούρα του biohacking και των longevity startups κατακλύζει τα social media, ο Eric Topol μας προσγειώνει. Η επιστήμη, λέει, έχει ήδη δώσει τις απαντήσεις. Το ερώτημα είναι αν είμαστε έτοιμοι να τις ακούσουμε.
Ή όπως το θέτει ο ίδιος: «Αν πραγματικά συνδεθούμε με όλους αυτούς τους παράγοντες, ανεξάρτητα από την ηλικία, τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι προάγεται η υγιής γήρανση».