Πώς θα τρώτε υδατάνθρακες χωρίς να παχαίνετε

Το κόλπο για να τρώτε ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες χωρίς να παίρνετε βάρος, σύμφωνα με διατροφολόγο

Ένα απλό κόλπο αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους υδατάνθρακες. Με σωστό μαγείρεμα, ρύζι, πατάτες και μακαρόνια όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Για να τρώτε σωστά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετήσετετα φαγητά που αγαπάς. Ούτε τα κλασικά, παραδοσιακά πιάτα που συχνά θεωρούνται απαγορευτικά όταν προσέχεις τη διατροφή σου.

Το μυστικό, όπως εξηγεί η διατροφολόγος στο ισπανικό Hola, δεν είναι η κατάργηση των υδατανθράκων, αλλά ο έξυπνος τρόπος μαγειρέματός τους. Ένα τρικ που έχει γίνει ήδη γνωστό στους κύκλους της διατροφής και των social media, με όλο και περισσότερους να το εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους.

Το διατροφικό τρικ που σου επιτρέπει να καταναλώνεις υδατάνθρακες χωρίς να παίρνεις βάρος

Η επιστήμη πίσω από το διατροφικό αυτό τρικ ονομάζεται «ανθεκτικό άμυλο». Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μεταμορφώνει το άμυλο τροφών όπως το ρύζι, οι πατάτες και τα μακαρόνια σε έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία, την πέψη και τη διατήρηση του βάρους.

Το άμυλο στις κρύες πατάτες έχει μετατραπεί σε ανθεκτικό/ Φωτογραφία: Unsplash

Όταν μαγειρεύουμε υδατάνθρακες και τους καταναλώνουμε αμέσως, το σώμα τους επεξεργάζεται ως γλυκόζη, αυξάνοντας τον γλυκαιμικό δείκτη, την πείνα και τις απορροφούμενες θερμίδες. Αν όμως το μαγειρεμένο φαγητό τοποθετηθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες και καταναλωθεί κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου, ένα μέρος του αμύλου μετατρέπεται σε ανθεκτικό άμυλο.

Και τι το ξεχωριστό έχει αυτό το είδος αμύλου; Το σώμα δεν το μεταβολίζει όπως τη ζάχαρη. Αντιθέτως, λειτουργεί σαν πρεβιοτική ίνα. Δηλαδή θρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου, αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Και όλα αυτά με λιγότερες θερμίδες.

Πώς να ενεργοποιήσεις το ανθεκτικό άμυλο

Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη οργάνωση και μια...κατσαρόλα:

  • Μαγείρεψε τις πατάτες, το ρύζι ή τα μακαρόνια al dente, χωρίς να τα παραβράσεις
  • Τοποθέτησέ τα στο ψυγείο, σκεπασμένα, για τουλάχιστον 24 ώρες
  • Κατανάλωσέ τα κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να τα ξαναζεστάνεις

Η αλλαγή θερμοκρασίας είναι αυτή που επιτρέπει τη μετατροπή του αμύλου σε ανθεκτικό. Το αποτέλεσμα είναι ιδανικό για καλοκαιρινές συνταγές, όπως σαλάτες, δροσερά συνοδευτικά ή χορταστικά bowls.

«Αυτό το τρικ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το καλοκαίρι», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Κρισπίν.

Η ποικιλία δεν λείπει. Το κλειδί είναι ο συνδυασμός με λαχανικά και ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης, ώστε το πιάτο να είναι πλήρες, θρεπτικό και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Μερικά παραδείγματα:

  • Πατατοσαλάτα (από πατάτες μιας ή δύο ημερών) με φασολάκια, καρότο και αυγό
  • Κρύα μακαρονάδα με ντοματίνια, αγγουράκι τουρσί και τόνο ή αντζούγιες
  • Ρύζι με ψητές πιπεριές και βραστές γαρίδες

Μπορείς να οργανώσεις το εβδομαδιαίο μενού με βάση έναν μόνο υδατάνθρακα. Για παράδειγμα, φτιάχνεις ρύζι την Κυριακή, το αποθηκεύεις σε δοχεία και κάθε μέρα αλλάζεις συνοδευτικά. Την επόμενη μέρα ετοιμάζεις μακαρόνια. Μετά πατάτες. Έτσι εξοικονομείς χρόνο και αποφεύγεις την επανάληψη.

Γιατί αυτή η τεχνική βοηθά στο αδυνάτισμα

Η ενεργοποίηση του ανθεκτικού αμύλου δεν είναι μόδα, έχει αποδεδειγμένα οφέλη:

  • Μειώνει το θερμιδικό φορτίο, περιορίζοντας την απορρόφηση γλυκόζης
  • Ενισχύει το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στην αποφυγή τσιμπολογήματος
  • Θρέφει το εντερικό μικροβίωμα, βελτιώνοντας τη λειτουργία του πεπτικού
  • Συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου, άρα και στον έλεγχο της όρεξης
  • Καταπολεμά τη φλεγμονή, που σχετίζεται με την αύξηση βάρους και μεταβολικές διαταραχές

«Αυτού του είδους η ίνα δρα σαν φυσικό πρεβιοτικό, βελτιώνοντας τη χλωρίδα του εντέρου και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό», εξηγεί η διατροφολόγος.

Το σημαντικότερο; Δεν απαιτεί στέρηση ή ακριβά υλικά. Αρκούν λίγος χρόνος, ψυχραιμία και μια καλή προετοιμασία.