Πώς να περπατάτε σωστά για ανόρθωση γλουτών, σύμφωνα με κινησιολόγο
Ίσως δεν το είχατε σκεφτεί ποτέ, αλλά η λεκάνη, οι γλουτοί και τα πέλματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή στάση του σώματος — κι αυτό επηρεάζει άμεσα τη σωματική μας υγεία και την πρόληψη του πόνου.
Το περπάτημα είναι αναμφίβολα μια από τις καλύτερες δραστηριότητες για το σώμα: βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, τον μεταβολισμό, βοηθά στην υπέρταση. Όμως δεν έχει σημασία μόνο το αν περπατάμε, αλλά και πώς το κάνουμε. Η σωστή στάση είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τη λειτουργικότητα και την ευεξία του σώματός μας.
Η Josefina Kutscher, κινησιολόγος που εξειδικεύεται στη στάση του σώματος, εξηγεί στο ισπανικό Telva: «Η λεκάνη είναι η βάση της καλής υγείας του σώματος. Βοηθά να λειτουργεί καλά ό,τι βρίσκεται πάνω αλλά και κάτω από αυτή».
Πώς το σωστό περπάτημα θα σας βοηθήσει στην ανόρθωση γλουτών
Η Kutscher αναλύει τι μπορούμε να πετύχουμε μέσα από τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος και από πού ξεκινά η διαδικασία.

«Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να υιοθετήσετε μια αλλαγή στην κλίση της λεκάνης, στρέφοντάς την προς τα πίσω», τονίζει. Από εκεί ξεκινά η σταδιακή μεταμόρφωση προς ένα υγιές και ισορροπημένο σώμα — ένα σώμα που μπορεί να αναπνέει, να περπατά και να κινείται χωρίς πόνο ή δυσκολία.
Η σωστή τοποθέτηση της λεκάνης, ωστόσο, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη των γλουτών. Όπως λέει η Kutscher, «οι γλουτιαίοι είναι οι κύριοι σταθεροποιητές της λεκάνης και οι προωθητές του βαδίσματος. Όταν έχω κακή στάση, βρίσκονται σε μια θέση με μικρή μηχανική απόδοση και δεν θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν».
Η ίδια παρατηρεί σημαντική διαφορά και στη δική της καθημερινότητά της: «Όταν άρχισα να περπατάω σωστά, οι γλουτοί μου ανυψώθηκαν». Κάθε βήμα, λοιπόν, μπορεί να γίνει ευκαιρία να ενισχύσουμε αυτούς τους τόσο σημαντικούς μυς, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι να είναι «ένας από τους ισχυρότερους μύες του σώματός μας».Ε
Η Kutscher δεν είναι υπέρμαχος των εξαντλητικών ασκήσεων γλουτών στο γυμναστήριο, αν δεν συνοδεύονται από συνειδητή ενεργοποίηση του μυ. Όπως εξηγεί: «Ένας συνειδητά ενεργοποιημένος μυς είναι πολύ καλύτερος από έναν ισχυρό μυ, αφού όταν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή, πρέπει να έχει μηχανική απόδοση. Διαφορετικά, δεν θα λειτουργήσει καλά».
Η στάση, η κίνηση και η ενεργή συμμετοχή του σώματος είναι πιο ουσιώδεις από οποιαδήποτε σειρά ασκήσεων χωρίς σκοπό.
Πέλματα: Η βάση που στηρίζει όλο το σώμα
Τα πέλματα είναι ακόμη ένα κομβικό σημείο, που συχνά υποτιμάται. Η ειδικός προειδοποιεί πως «τα προβλήματα με τα πόδια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ακόμη και στο σαγόνι μας». Η σημασία της φροντίδας τους ξεκινά από τα πρώτα βήματα στη ζωή.

«Γεννιόμαστε όλοι με πλατυποδία και με το αντανακλαστικό Babinski, το οποίο διαρκεί μέχρι περίπου 2 ετών. Είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία μιας ισχυρής καμάρας στο πόδι όταν αρχίζουμε να περπατάμε και να αισθανόμαστε το έδαφος κάτω από το σώμα», εξηγεί η Kutscher. Αν όμως φοράμε στενά παπούτσια στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, το αντανακλαστικό δεν ενεργοποιείται και οι μύες των ποδιών δεν δυναμώνουν.
Το αποτέλεσμα είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση: προβλήματα στα γόνατα, στους γοφούς, στην πλάτη — και πολλές φορές, αυξημένη καθιστική ζωή.
Η Josefina Kutscher προτείνει τρία απλά βήματα για να αρχίσουμε να επαναπροσανατολίζουμε τη στάση μας:
- Να έχουμε επίγνωση της στάσης της λεκάνης και να την τοποθετούμε σε οπίσθια κλίση, ξεκλειδώνοντάς την, ώστε να ενεργοποιούνται οι γλουτοί.
- Να περπατάμε καθημερινά με σωστή στάση.
- Να προτιμούμε μινιμαλιστικά ή «ξυπόλυτα» παπούτσια, που επιτρέπουν στα πέλματα να δουλέψουν φυσικά.