Φωτογραφία Unsplash

Το κόλπο για να αφαιρέσετε λίπη και βρωμιά από το φουρνάκι και να το κάνετε να λάμπει σαν καινούργιο

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι το φουρνάκι σας καλύπτεται από μια χρυσοκαφέ επίστρωση, που δυσκολεύει να καταλάβετε πότε το φαγητό αρχίζει να ροδίζει ή αν έχει ήδη καεί.

Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι ήρθε η ώρα για καθαρισμό. Το λίπος και τα καμένα υπολείμματα κολλούν στη σκάρα, κάνοντας δύσκολη την επαναφορά της τοστιέρας στην καθαρή και λαμπερή της μορφή.

Ο τακτικός καθαρισμός όμως μπορεί να προλάβει όλα αυτά τα προβλήματα και να κρατήσει τη φρυγανιέρα σας σε άριστη κατάσταση. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αφαιρέσετε εύκολα το λίπος και τους λεκέδες, ώστε να λειτουργεί σαν καινούρια.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το φουρνάκι

  • Αν τη χρησιμοποιείτε καθημερινά, καλό είναι να την καθαρίζετε κάθε εβδομάδα, ώστε να μην καπνίζει και να διατηρείται καθαρή. Επίσης, φροντίστε να αδειάζετε συχνά το δίσκο για τα ψίχουλα ανάμεσα στους καθαρισμούς.
  • Αν τη χρησιμοποιείτε σπάνια, αρκεί ένας καθαρισμός τον μήνα. Όμως, μην περιμένετε να καθαρίσετε αν χυθεί φαγητό ή αν δείτε καπνό. Αδειάστε πάντα τον δίσκο για τα ψίχουλα μετά από κάθε χρήση.
Φωτογραφία Unsplash

Τι θα χρειαστείτε

  • Σαπούνι πιάτων και νερό
  • Σφουγγάρι ή πανί πιάτων
  • Πετσέτα πιάτων
  • Μαλακή νάιλον βούρτσα
  • Μαγειρική σόδα
  • Καθαριστικό τζαμιών ή ξύδι
  • Χαρτοπετσέτες

Πώς να καθαρίσετε το φουρνάκι

Βήμα 1: Αποσυναρμολόγηση
Πρώτα αποσυνδέστε το φουρνάκι από την πρίζα και αφήστε τη να κρυώσει εντελώς πριν την αγγίξετε. Αφαιρέστε το δίσκο για τα ψίχουλα, αδειάστε τα και μουλιάστε τον σε ζεστό σαπουνόνερο. Το ίδιο κάντε με το δοχείο συλλογής υγρών και τις σχάρες. Καθαρίστε καλά τα ψίχουλα που έχουν πέσει μέσα στη φρυγανιέρα και τοποθετήστε τη σε σταθερή επιφάνεια.

Βήμα 2: Καθαρισμός εσωτερικού
Με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί σκουπίστε το εσωτερικό, αφαιρώντας προσεκτικά τα ψίχουλα από τις τσιμούχες γύρω από την πόρτα. Χρησιμοποιήστε ζεστό σαπουνόνερο για να αφαιρέσετε το λίπος, αποφεύγοντας σκληρά καθαριστικά που μπορεί να χαλάσουν το φινίρισμα. Μην βρέχετε το θερμαντικό στοιχείο, αλλά χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα για να απομακρύνετε υπολείμματα.

Για επίμονους λεκέδες στην πόρτα ή το εσωτερικό, φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό. Απλώστε την, αφήστε την λίγα λεπτά και τρίψτε απαλά. Σκουπίστε με υγρό πανί και, αν θέλετε, χρησιμοποιήστε καθαριστικό τζαμιών και χαρτοπετσέτες για να επαναφέρετε τη λάμψη.

Βήμα 3: Πλύσιμο δίσκων και σχαρών
Πλύνετε τις σχάρες με σαπουνόνερο και μαλακό πανί, ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε. Ο δίσκος μπορεί να χρειαστεί πιο έντονο τρίψιμο με μαλακή βούρτσα ή την πάστα μαγειρικής σόδας αν έχει δύσκολους λεκέδες. Αποφύγετε σκληρά υλικά που μπορεί να χαράξουν την επιφάνεια.

Βήμα 4: Καθαρισμός εξωτερικού
Σκουπίστε την εξωτερική επιφάνεια με υγρό πανί, χρησιμοποιώντας σαπουνόνερο για να αφαιρέσετε το κολλώδες λίπος. Στη συνέχεια, περάστε με καθαριστικό γυαλιού ή μείγμα ξυδιού και νερού, και σκουπίστε με χαρτοπετσέτες. Αφήστε τη φρυγανιέρα να στεγνώσει εντελώς πριν την ξανασυνδέσετε στην πρίζα.