Το απλό κόλπο που κάνει τα βραστά αυγά να ξεφλουδίζονται χωρίς κόπο
Το ξεφλούδισμα ενός σφιχτοβρασμένου αυγού φαίνεται μια απλή διαδικασία, αλλά συχνά το κέλυφος κολλάει και σπάει το ασπράδι, καταστρέφοντας το σχήμα του και χάνοντας πολύτιμο χρόνο.
Αυτό δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά συνήθως οφείλεται σε μια μικρή λεπτομέρεια στη διαδικασία μαγειρέματος που οι περισσότεροι αγνοούν. Ωστόσο, υπάρχει ένα απλό κόλπο για να το αποφύγετε.
Ο κύριος λόγος που το κέλυφος κολλάει στο σφιχτό βραστό αυγό είναι η φρεσκάδα του. Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεφλουδιστεί, γιατί η εσωτερική μεμβράνη παραμένει σφιχτά προσκολλημένη στο ασπράδι.
Καθώς περνούν οι μέρες, το pH του αυγού αλλάζει, η μεμβράνη χαλαρώνει και το κέλυφος ξεκολλάει πιο εύκολα. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζουν και ο τρόπος μαγειρέματος, η ψύξη, το θερμικό σοκ μεταξύ βραστού και κρύου νερού, καθώς και η σταθερότητα της θερμοκρασίας κατά το βράσιμο.
Το μυστικό για αυγά που ξεφλουδίζονται πανεύκολα
Το κόλπο για εύκολο ξεφλούδισμα είναι το άμεσο θερμικό σοκ. Μόλις τα αυγά ολοκληρώσουν το μαγείρεμα, τοποθετήστε τα αμέσως σε παγωμένο νερό για λίγα λεπτά.
Η διαδικασία είναι απλή: βάλτε τα αυγά σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και προσθέστε λίγο ξίδι ή μια πρέζα αλάτι για να κλείσουν τυχόν μικρορωγμές. Βράστε τα για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να γίνουν σφιχτά βραστά, μετά μεταφέρετέ τα αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για πέντε λεπτά.
Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας διαχωρίζει τη μεμβράνη από το ασπράδι, κάνοντας το ξεφλούδισμα πανεύκολο. Τέλος, χτυπήστε απαλά το κέλυφος και ξεκινήστε να το αφαιρείτε από το πιο πλατύ άκρο.