Ατομική γκαλέτ με νεκταρίνια / Φωτογραφία: Shutterstock

Ατομικές γκαλέτ με νεκταρίνια -Συνταγή για μια διαφορετική, καλοκαιρινή τάρτα

Ευκολότερη από την κλασική, και με πιο ρουστίκ χαρακτήρα, αυτή η τάρτα είναι γεμάτη φρουτένιο άρωμα και γεύση καλοκαιριού.

Όλοι αγαπάμε τις φίνες τάρτες, κλασικού τύπου, με την τριφτή βουτυρένια ζύμη που λιώνει στο στόμα. Ειδικά όταν είναι χειροποίητες και φρέσκιες είναι τόσο νόστιμες που ό,τι και να έχουν μέσα, αλμυρή ή γλυκιά γέμιση, κανείς μας δεν μπορεί να σταματήσει στο ένα κομμάτι. Από την κοσμαγάπητη κις λορέν μέχρι τη σούπερ σταρ lemon pie η καθεμιά έχει τη δική της ξεχωριστή χάρη και τους δικούς της φανατικούς.

Ωστόσο, υπάρχει και μία άλλη βερσιόν τάρτας εξίσου απολαυστική. Πρόκειται για τη χωριάτικη γκαλέτ η οποία ελάχιστα διαφοροποιείται από την κλασική, στα υλικά και στη συνταγή της ζύμης, έχει όμως μια λιγότερο «στημένη» εμφάνιση. Στη συνταγή που σας δίνουμε κλείνει μέσα της ζουμερά νεκταρίνια που είναι στην απόλυτη εποχή τους τα οποία καραμελώνουν με το ψήσιμο και γίνονται ακόμα πιο γλυκά και απολαυστικά.

Ατομική γκαλέτ με νεκταρίνια / Φωτογραφία: Shutterstock

Γκαλέτ με νεκταρίνια

Υλικά για 3 ατομικές τάρτες

Για τη ζύμη
2 φλ. αλεύρι για ψωμί και ζύμες
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
½ φλ. πρόβειο ή αγελαδινό βούτυρο, παγωμένο, σε κυβάκια
1 αυγό, χτυπημένο μαζί με 4 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση
3 νεκταρίνια, κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κ.σ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
1 κ.σ. άχνη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και το βούτυρο και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό (εξάρτημα σε σχήμα Κ) μέχρι να μαλακώσει καλά το βούτυρο και να αρχίσει να απορροφάται από το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά. Όταν δημιουργηθούν χοντρα βρεγμένα ψίχουλα, προσθέτουμε και το αυγό συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμηπου να μην κολλάει στα τοιχώματα. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξει κι άλλο.

Άνοιγμα-γέμισμα-ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπάλες. Βάζουμε τη μία μπάλα ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο (διάμετρος 10-12 εκ.). Βγάζουμε τις λαδόκολλες και βάζουμε το φύλλο σε ένα καλά βουτυρωμένο (ή στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί) ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη. Απλώνουμε τα νεκταρίνια κυκλικά στα φύλλα αφήνοντας γύρω γύρω περιθώριο 2-3 εκ. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και διπλώνουμε προς τη γέμιση το περιθώριο που αφήσαμε δημιουργώντας ακανόνιστες πτυχώσεις. Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο πάτος και να καραμελώσουν τα νεκταρίνια. Αφήνουμε να χλυάνουν για 10 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.