Πού τρώνε καλά οι ντόπιοι στην Καλαμάτα -Από την παραδοσιακή γουρουνοπούλα μέχρι βραβευμένες δημιουργίες
Αν υπήρχε μία πόλη στην οποία θα ήθελα να ζήσω, φεύγοντας από την Αθήνα, αυτή θα ήταν η Καλαμάτα. Η γνωριμία έγινε πριν από μερικά χρόνια, όταν την είχαμε ως ορμητήριο και ανακαλύψαμε τόσο την ίδια την πόλη όσο και τόπους μοναδικής ομορφιάς.
Η Καλαμάτα συνδυάζει τη θάλασσα με το βουνό, την ηρεμία με τη ζωντάνια. Η παραλία απλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, ενώ ο Ταΰγετος στέκει αγέρωχος, προσφέροντας απίθανες διαδρομές.
Η ίδια η πόλη έχει έναν απίστευτο ρυθμό όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι, ωστόσο, γίνεται λίγο πιο ζωντανή. Στην παλιά πόλη, με τα στενά δρομάκια και τα κτίρια από το παρελθόν, θα ανακαλύψετε την ιστορία της, ενώ στην παραλία θα απολαύσετε τη βόλτα σας πίνοντας καφέ, γευματίζοντας ή απλώς χαλαρώνοντας κοιτάζοντας το ηλιοβασίλεμα.
Φυσικά, δεν γίνεται να μη μιλήσουμε για το φαγητό. Ελιές και ελαιόλαδο, λαλάγγια, σφέλα και γουρουνοπούλα. Ταβέρνες και εστιατόρια έχουν το δικό τους στυλ και ξεχωρίζουν.
Μία από τις πρώτες στάσεις είναι το διάσημο σουβλάκι του Τζίμη, στο μικρό κατάστημα απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Για γουρουνοπούλα, θα κατευθυνθείτε στη «Γουρουνπούλα», που έχει αγαπηθεί από πολλούς – ακόμη και μέσα από το Athens Street Food Festival. Το κρέας είναι μελωμένο και η πέτσα τραγανή σαν μπισκότο.
Ίσως το πιο φημισμένο εστιατόριο της Καλαμάτας, εκεί όπου όλοι σπεύδουν να καθίσουν στα τραπέζια του, είναι το «Στου Κώστα», του Κώστα Βασιλειάδη. Κάτω από τη σκιά του δέντρου, τα τραπέζια στρώνονται καθημερινά και γεμίζουν με ταξιδιώτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Το φαγητό είναι κατσαρόλας, φούρνου, αλλά και ελαφρύ τηγάνι – όλα βασισμένα στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με σεβασμό στην πρώτη ύλη και τη γεύση.
«Κόλλημα» είναι όμως και το φαγητό στο «Μπλε Καναρίνι». Εκεί, ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης με εκλεκτή πρώτη ύλη δημιουργεί κάθε μέρα και κάτι νέο, όποτε μπορείτε να τρώτε εκεί κάθε μέρα χωρίς να κουραστείτε. Στο μενού μπορεί να βρείτε από γίγαντες και κόκορα κρασάτο, μέχρι μοσχαρίσιο γιουβέτσι με λάδι τρούφας και κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και γιαούρτι.
Αυθεντικές γεύσεις σερβίρονται και στο «Κάρδαμο», όπου τα πιάτα βασίζονται στην ελληνική παράδοση, δοσμένα με μια πιο σύγχρονη ματιά. «Η βάση του καλού φαγητού είναι η γνώση της παραδοσιακής κουζίνας και η παρουσία της στη δημιουργία των πιάτων», σημειώνει ο σεφ στην ιστοσελίδα του εστιατορίου.
Το Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη κουβαλά ολόκληρη ιστορία και συνδέεται άρρηκτα με την πόλη της Καλαμάτας. Με σεβασμό στο παρελθόν του, εξελίσσεται ακολουθώντας πιο δημιουργικά μονοπάτια, πάντα με πυρήνα τη μεσσηνιακή γη.
Αφήνοντας πίσω την Καλαμάτα, αξίζει να κατευθυνθείτε προς την περατζάδα της Γιάλοβας. Μετά το μπάνιο στην αμμουδερή ομώνυμη παραλία ή στη φημισμένη Βοϊδοκοιλιά που βρίσκεται κοντά, επιλέξτε για φαγητό το Anama. Βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο, το εστιατόριο του Χρύσανθου Καραμολέγκου προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία βασισμένη στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα.
Λίγο πριν την Κορώνη, στον Άγιο Ανδρέα, μια νέα άφιξη φέρνει στην κουζίνα κλασικά και αγαπημένα πιάτα. Το Φίλεμα της Άννας είναι ένα εστιατόριο με αυθεντικές τοπικές γεύσεις. Εδώ θα βρείτε γευστικό φαγητό κατσαρόλας και φούρνου, αλλά και ψητά κρεατικά και θαλασσινά.
Από την άλλη πλευρά του Μεσσηνιακού κόλπου, στον δρόμο προς την Αρεόπολη, πριν από την Καρδαμύλη, το Tikla Cuzina & Wine Bar διαθέτει μία από τις ωραιότερες βεράντες. Η αισθητική του χώρου κερδίζει από την πρώτη ματιά, όμως δεν μένει μόνο εκεί. Τα πιάτα είναι ιδιαίτερα προσεγμένα και γευστικά, με την ποιότητα των υλικών να ξεχωρίζει. Στα συν, η ενημερωμένη λίστα κρασιών.
Στην Καλαμάτα, λοιπόν, θα βρείτε ό,τι τραβά η όρεξή σας, χωρίς υπερβολές, αλλά με αυθεντικότητα και χαρακτήρα.