Διακοπές στη Σίφνο; Αυτά είναι τα 10 μαγαζιά που αξίζει να δοκιμάσεις -Από τα κλασικά έως το γκουρμέ
Η γνωριμία με την Σίφνο έγινε πριν πολλά χρόνια, όταν το νησί δεν ήταν στα ραντάρ τόσο πολλών ταξιδιωτών. Για πέντε συνεχόμενα καλοκαιριά, κάθε Αύγουστο, βρισκόμασταν στο κυκλαδίτικο νησί και όλα έμοιαζαν το ίδιο παραδεισένια.
Καθαρές θάλασσες, σοκάκια και γωνιές σαν καρτ ποστάλ, εκκλησάκια που ξεφυτρώνουν σε διάφορες γωνιές, πολύ φιλόξενοι άνθρωποι και πεντανόστιμο φαγητό. Η Σίφνος «το έχει» με τη μαγειρική, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι εδώ γεννήθηκε ο Νικόλαος Τσελεμεντές, ο άνθρωπος που υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ' αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα και μεγάλωσε γενιές.
Στη Σίφνο, η μαγειρική ισορροπεί μεταξύ παράδοσης και δημιουργίας. Σε διάφορες γωνιές άνθρωποι με μεράκι αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες, δίνοντας συνέχεια στο γαστρονομικό μωσαϊκό της Σίφνου.
Φαγητό στην Σίφνο: Από αγαπημένες ταβέρνες μέχρι fine dining
Ξεκινώντας από το Τρουλάκι, η ταβέρνα Ηλιοβασίλεμα είναι ακριβώς αυτό που υπόσχεται το όνομά της: ένα τραπέζι με θέα στο ηλιοβασίλεμα. Στα φαγητά τώρα θα απολαύσετε σπιτικό φαγητό, όπως χρυσαφένιους ρεβυθοκεφτές και ζουμερά κρεατικά.

Στην παραλία του Πλατύ Γιαλού, το αγαπημένο Στέκι σερβίρει αυθεντικές τοπικές γεύσεις σχεδόν πάνω στο κύμα. Το περιβάλλον χαλαρό και το φαγητό μαγειρευτό. Κάντε τις βουτιές και ανεβείτε στην ταβέρνα να δοκιμάσετε μαστέλο και ρεβύθια.
Την ώρα του ηλιοβασιλέματος μπορείτε να απολαύσετε και τη θέα από το Δριμόνι στην «καρδιά» της Σίφνου, που δεν είναι άλλη από την Απολλωνία. Πρόκειται για ένα εστιατόριο με γνώριμες μεσογειακές γεύσεις που όλοι προτιμούν.
Στο βόρειο άκρο του νησιού στη Χερρόνησο, όπου επιβάλλεται να κάνετε μπάνιο, σας περιμένει μια αυθεντική ψαροταβέρνα δίπλα στο κύμα με το όνομα Αμμουδιά. Φρέσκο ψάρι, χταπόδι και γαριδομακαραονάδα. Μέσα από την απλότητα φαίνεται η μαεστρία.
Στα γραφικά Σεράλια, η Cantina στέκει σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, δίνοντας πνοή στην zero waste φιλοσοφία. Το εστιατόριο αλλάζει καθημερινά το μενού του, το οποίο βασίζεται στην εποχικότητα, προσφέροντες γεύσεις με χαρακτήρα.
Αφού θα βρεθείτε στα Κάστρο για να κατεβείτε στα Σεράλια, περάστε από το Loggia Wine Bar. Η θέα καθηλώνει, οπότε είναι λογικό και επόμενο να θέλετε να επιστρέφετε. Εδώ, θα βρείτε εξαιρετική επιλογή ελληνικών κρασιών από μικρούς παραγωγούς αλλά και φυσικά κρασιά, τα οποία θα συνοδεύσετε με αλλαντικά και τυριά από την Σίφνο ή άλλα νησιά.
Στον Πλατύ Γιαλό, από την άλλη, βρίσκεται ένα ακόμη πολυσυζητημένο εστιατόριο. Ο λόγος για το Omega3 που άρεσε από την πρώτη στιγμή. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα καλούδια του βυθού, με μια πιο σύγχρονη ματιά. Επιλέξτε να βάλετε τα πιάτα στη μέση και να τα απολαύσετε με την παρέα σας.
Στον Φάρο, το Alyelo εμπνεύστηκε το όνομά του από τα αλμυρίκια (al) της παραλίας του Φάρου και ο γαλάζιος ουρανός (y cielo). Το εστιατόριο, που βρίσκεται σε κτίσμα του 1800 που ήταν κάποτε αγγειοπλαστείο, ισορροπεί ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο, γεύσεις που σέβονται την κυκλαδίτικη πρώτη ύλη, με δημιουργική ματιά.
Λίγα μέτρα πιο μακριά, το εστιατόριο NOS μέσα στο πολυτελές NÓS Hotel & Villas, προσφέρει μια εμπειρία υψηλής αισθητικής υπό την καθοδήγηση του Αθηναγόρα Κωστάκου, που παντρεύει τεχνική, εποχικότητα και τοπική παράδοση με σύγχρονες ιδέες.
Τέλος, στον λόφο πάνω από τον Πλατύ Γιαλό, το Bostani, με επικεφαλής τον ταλαντούχο σεφ Νίκο Θωμά, αποτελεί μια εμπειρία farm-to-table, όπου τα περισσότερα υλικά προέρχονται από τον δικό τους κήπο. Το φαγητό εδώ δεν είναι είναι μια ιστορία που αφηγείται το νησί μέσα από τα αρώματα και τις υφές του.