Τουλουμπάκι πάνω σε παγωτό; Το δοκιμάσαμε σε ένα από τα καλύτερα spots της Αθήνας

Τουλουμπάκι πάνω σε παγωτό; Το δοκιμάσαμε σε ένα από τα καλύτερα spots της Αθήνας

Όταν ήμασταν παιδιά τα καλοκαίρια μετρούσαμε παγωτά και μπάνια. Κάθε απόγευμα μετά το παιχνίδι το παγωτό ήταν δεδομένο, τρέχαμε στα ψυγεία του ψιλικατζίδικου στη γειτονιά και διαλέγαμε είτε το συνηθισμένο, είτε κάτι διαφορετικό να αλλάξουμε γεύση.

Μεγαλώνοντας η συνήθεια δεν έχει αλλάξει και ίσως από μέσα μας να μετράμε ακόμη παγωτά, ωστόσο, δεν κατευθυνόμαστε πια σε περίπτερα. Προτιμούμε μαγαζιά αφιερωμένα στην τέχνη του gelato.

Ένα από τα αγαπημένα σημεία της Αθήνας, όπου απολαμβάνουμε παγωτό τα τελευταία χρόνια είναι το Dolce Far Niente.

Dolce Far Niente: Για παγωτό με ένα τουλουμπάκι στην κορυφή

Η ιταλική φράση «dolce far niente» μεταφράζεται ως «η γλυκύτητα του να μην κάνεις τίποτα». Πρόκειται για μια έννοια που αντικατοπτρίζει έναν τρόπο ζωής: την απόλαυση της αδράνειας. Μια στιγμή που ο χρόνος κυλά και απλά υπάρχουμε, ανασαίνουμε και χαιρόμαστε το τώρα.

Η ιδέα αυτή ξεκίνησε να διαμορφώνεται στην ιταλική κουλτούρα ήδη από την Αναγέννηση, όταν η φιλοσοφία της απόλαυσης του ωραίου, της τέχνης και του μέτρου ενσωματώθηκε στην καθημερινή ζωή. Ο όρος έγινε πιο γνωστός μέσα από τη λογοτεχνία, την ποίηση και τον κινηματογράφο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταινία Eat Pray Love, όπου η πρωταγωνίστρια ανακαλύπτει το νόημα του dolce far niente σε μια τρατορία.

Η φιλοσοφία του dolce far niente επικεντρώνεται στα απλά: Μια ημέρα με ένα παγωτό στο χέρι, όπου απλά θα κάτσουμε και θα το απολαύσουμε και το μόνο που θα σκεφτόμαστε είναι η νοστιμιά του.

Στο Dolce Far Niente, λοιπόν, το παγωτό αποτελεί μια τελετουργία. Στο μικροσκοπικό αυτό μαγαζί επί της Τσάμη Καρατάσου στο Κουκάκι δημιουργούν από τα πιο ωραία gelato και σορμπέ της Αθήνας.

Από την στιγμή που ανοίγει ουρά σχηματίζεται έξω από το μικρό μαγαζάκι που έχει μόνο μια βιτρίνα με παγωτά. Η πινακίδα επάνω φωτίζει γράφοντας Dolce Far Niente υπενθυμίζοντας ο καθένας μπορεί να έχει μια στιγμή για εκείνον.

Οι άνθρωποι του Dolce Far Niente έχει μενού, προτείνοντας συνδυασμούς που ταιριάζουν απόλυτα. Όσο για τις γεύσεις, από το πρώτο «σλουρπ» είναι αντιληπτό ότι κάθετι φτιάχνεται με εξαιρετικές πρώτες ύλες, άλλωστε μια τέτοια γεύση δεν… βγαίνει αλλιώς.

Στα gelato τώρα μπορεί να δοκιμάσετε βανίλια Μαγαδασκάρης, πικραμύγδαλο, μπισκότο κανέλα, φυστίκι, ρικότα, φουντούκι, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, αλλά και βανίλια με μαρμελάδα φράουλα μεταξύ άλλων.

Τα σορμπέ, από την άλλη, είναι ανάλαφρα και μοσχοβολιστά. Δοκιμάστε πράσινο μήλο, φρουτα του δάσους, λιμοντσέλο ή μαύρη σοκολάτα.

Φυσικά, ό,τι και να επιλέξετε, θα το συνοδεύσετε με ένα τουλουμπάκι. Μην κολλήσετε, πιστεύοντας ότι δεν ταιριάζει, όλα πάνε με το τουλουμπάκι. Σιροπιασμένα και τραγανά, πιθανότατα, θα ζητήσετε να πάρετε και μερικά για το σπίτι.

Πού: Τσάμη Καρατάσου 26, Κουκάκι, Αθήνα