Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
31|10|2022 12:11
SHARE
COOKING TIPS

Φακές: 4 απλά μυστικά για σωστό μαγείρεμα


Οι φακές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σπιτικά πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και σε κάθε περιοχή παρασκευάζεται με μικρές παραλλαγές.

Στην Ελλάδα, όταν λέμε φακές, αναφερόμαστε στην κλασσική συνταγή σούπας φακής με ντοματούλα καρότο και κρεμμύδι. Πρόκειται για μία συνταγή πολύ πλούσια σε θρεπτική αξία, και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου.

Όπως κάθε παραδοσιακό φαγητό, έτσι και οι φακές έχουν ορισμένα μυστικά επιτυχίας τα οποία έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά και πλέον αποτελούν κοινώς αποδεκτές αλήθειες. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 4 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα στο αγαπημένο σπιτικό πιάτο.

Βράσιμο

Αφήνουμε πρώτα τις φακές να βράσουν στο νερό και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε. Είναι σημαντικό να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, γιατί το έντονο βράσιμο τις τινάζει στα τοιχώματα και στο καπάκι του σκεύους και τις θρυμματίζει. Επίσης, μισοσκεπάζουμε το σκεύος, καθώς οι φακές «φουσκώνουν» και το περιεχόμενο χύνεται έξω.

Μυρωδιές

Μετά την πρώτη βράση, όταν χαμηλώσουμε τη φωτιά και αρχίσει το σιγανό μαγείρεμα προσθέτουμε τη δάφνη και το σκόρδο. Συνήθως, για ποσότητα 4 μερίδων, αρκούν 3 – 4 καθαρισμένες και χοντροκομμένες σκελίδες σκόρδου και 2 δαφνόφυλλα, φρέσκα ή ξερά.

Ξερό κρεμμύδι

Το ξερό κρεμμύδι είναι ένα βασικό συστατικό καθώς δίνει άλλη γλύκα στις φακές και βοηθάει στο να χυλώσει το ζουμί τους. Αν οι φακές είναι βραστερές και γίνονται γρήγορα, το βάζουμε από την αρχή, ώστε να βοηθήσει στο χύλωμα. Ειδάλλως, το βάζουμε μαζί με το σκόρδο.

Κρατάμε το νερό

Είναι σημαντικό να μην πετάξουμε το πρώτο νερό της βράσης, γιατί θα χάσουμε το μεγαλύτερο μέρος της νοστιμιάς και της ευωδίας της φακής. Πέραν αυτού, πετώντας το πρώτο νερό χάνουμε και σημαντικό μέρος των βιταμινών που περιέχουν οι φακές.

SHARE