Ζαχαρωμένα κάστανα

Το πιο φθινοπωρινό και οικονομικό γλυκό που θυμίζει χωριό -Η απλή συνταγή για σπιτικά ζαχαρωμένα κάστανα

Τα σπιτικά ζαχαρωμένα κάστανα είναι μια νόστιμη φθινοπωρινή συνταγή με χαμηλό κόστος που θα λατρέψετε.

Όταν τα φύλλα παίρνουν αυτές τις πορτοκαλοκόκκινες αποχρώσεις και το δάσος μυρίζει φθινόπωρο, τότε σημαίνει πως έφτασε η εποχή για κάστανα. Μόλις πέσουν στο έδαφος, είναι έτοιμα για συλλογή και πειραματισμό, μετατρέποντάς τα σε ζαχαρωμένα κάστανα που στην ουσία είναι γλυκά με τραγανή επιφάνεια και μαλακή ζουμερή υφή στο εσωτερικό.

Πώς να επιλέξετε τα κάστανα

Για να πετύχετε τα τέλεια κάστανα για το γλυκό σας, φροντίστε να είναι λεία, γυαλιστερά και χωρίς τρύπες, καθώς αυτές μπορεί να υποδεικνύουν παρουσία σκουληκιών. Επιλέξτε βαριά κάστανα, σημάδι που δείχνει ότι είναι ώριμα κι έτοιμα για κατανάλωση. Μην ξεχάσετε να φορέσετε γάντια για να προστατευτείτε από τα αγκάθια που έχει το περίβλημα κατά την συλλογή τους.

Κάστανα/Φωτογραφία: Unsplash

Μια προετοιμασία που απαιτεί υπομονή

Η παρασκευή των σπιτικών ζαχαρωμένων καστάνων χρειάζεται αρκετές ημέρες, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει κάθε προσπάθεια. Συγκεκριμένα, για έξι ημέρες, τα κάστανα βυθίζονται σε ένα σιρόπι ζάχαρης, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε και μπαχαρικά όπως κανέλα, βανίλια, ρούμι ή μέλι, ανάλογα με το γούστο σας.

Κάθε μέρα, το σιρόπι βράζει για 10 λεπτά. Με το πέρασμα των ημερών, τα κάστανα γίνονται όλο και πιο γλυκά και καλύπτονται από μια λεπτή στρώση ζάχαρης. Την τελευταία μέρα, κυλιούνται σε ζάχαρη άχνη, σχηματίζοντας μια τραγανή επιφάνεια ενώ το εσωτερικό παραμένει μαλακό και ζουμερό.

Συνταγή για ζαχαρωμένα κάστανα

Χρόνος προετοιμασίας: 6 ημέρες
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά ανά ημέρα για έξι ημέρες

Υλικά:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ.κάστανα καθαρισμένα
  • 500 γρ. νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 1 λοβός (ξυλαράκι) βανίλιας

Προαιρετικά:

  • Λευκή ζαχαρόπαστα (melilot)
  • Ρούμι
  • Κανέλα

Εκτέλεση:

  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά (εκτός από την άχνη ζάχαρη) σε μια κατσαρόλα και βράστε για 10 λεπτά.
  2. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει όλη τη νύχτα.
  3. Την επόμενη μέρα (ή 24 ώρες αργότερα), βράστε ξανά για 10 λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία 6 φορές συνολικά.
  4. Στραγγίξτε τα κάστανα και κρατήστε το σιρόπι, προσθέτοντας την άχνη ζάχαρη.
  5. Περιχύστε τα κάστανα με το σιρόπι και αφήστε τα να στεγνώσουν μέχρι η επιφάνειά τους να σκληρύνει.

Το αποτέλεσμα είναι να ετοιμάσετε σπιτικά ζαχαρωμένα κάστανα, τα οποία θα είναι τραγανά εξωτερικά και ζουμερά εσωτερικά, έτοιμα για απόλαυση ή για να τα προσφέρετε ως δώρο. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι θα έχετε στα χέρια σας ένα πεντανόστιμο γλυκό της εποχής με πολύ χαμηλό κόστος.