Τι να κάνετε με το κατακάθι του καφέ -Η συνταγή για ένα ζουμερό φθινοπωρινό κέικ
Κι όμως το κατακάθι του καφέ μπορεί να μετατραπεί σε ένα βασικό συστατικό για ένα ζουμερό και εποχιακό κέικ που η συνταγή του αξιοποιεί δημιουργικά αυτό που συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια.
Η σπατάλη διαφόρων προϊόντων, πέρα από επιζήμια για το πορτοφόλι μας, επιβαρύνει και το περιβάλλον. Από τα παλιά χρόνια, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας φρόντιζαν να μην λείπει τίποτα, χωρίς ωστόσο να καταναλώνουν πολλά και χωρίς βέβαια να οδηγούνται σε φρενήρεις σπατάλες. Αυτό το κατάφερναν μέσα από την επαναχρησιμοποίηση ενός προϊόντος που μπορούσε αντί να καταλήξει έτσι απλά στον κάδο με τα σκουπίδια, να χρησιμοποιηθεί σαν κάτι άλλο.
Με την συνταγή για κέικ θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα γλυκό ιδανικό για το φθινόπωρο, το οποίο θα έχει ως συστατικό το κατακάθι του καφέ. Έτσι λοιπόν, με ένα σκεπτικό που εναντιώνεται στην υπερκατανάλωση και τις σπατάλες, επαναχρησιμοποιούμε το κατακάθι από τον καφέ μας για να αντικαταστήσουμε μέρος του αλευριού στην συνταγή.
Μπορεί με μία πρώτη ματιά να φανεί και να ακουστεί περίεργη αυτή η ιδέα, αλλά λειτουργεί και μάλιστα προέρχεται από την ομάδα ενός καφέ-ρεστοράν στο Παρίσι (Tout Day), η οποία δημιούργησε ένα απίστευτα ζουμερό κέικ και αποφάσισε να μοιραστεί την συνταγή μαζί μας.
Το πρόβλημα με τα πολλά σκουπίδια
Φλούδες από λαχανικά και φρούτα, η πέτσα από το κοτόπουλο της Κυριακής, ασπράδια αυγών όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τον κρόκο (και το αντίστροφο). Όλα αυτά είναι παραδείγματα με τρόφιμα που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε και καταλήγουμε να τα πετάμε. Αντ’ αυτού, μπορούμε να καταφύγουμε σε έξυπνες συνταγές που συνδυάζουν νοστιμιά, οικονομία και αποτελεσματικότητα. Έτσι, μετατρέπουμε τις φλούδες σε πατατάκια ή σε ζωμό λαχανικών.
Η συνταγή για κέικ με κατακάθι καφέ
Μπορεί να είναι σύμμαχος της κηπουρικής και του φυσικού καθαρισμού, αλλά το κατακάθι του καφέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην μαγειρική. Αυτό το επιδόρπιο-σνακ αποτελεί μία νόστιμη εποχιακή επιλογή με λιγότερο από 1% σπατάλη τροφίμων.
 
            Υλικά (για 6-8 μερίδες)
-100γρ. ολόκληρα φουντούκια
-100γρ. αλεύρι
-ένα μικρό φλιτζάνι πρωινού καφέ που περίσσεψε
-2 κ.γ αλεσμένο καφέ
-100γρ. λιωμένο βούτυρο
-100γρ. καστανή ζάχαρη
-2 αυγά
-1 φακελάκι μπέικιν παόυντερ
-1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
1.Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C (με αέρα).
2. Ψήστε τα φουντούκια. Ψήστε τα για 10 λεπτά στο φούρνο ή σε στεγνό τηγάνι. Τρίψτε τα με ένα πανί για να αφαιρέσετε τη φλούδα (αν δεν είναι ήδη ξεφλουδισμένα) και στη συνέχεια θρυμματίστε τα. Κρατήστε ένα ολόκληρο μέρος για διακόσμηση, αν θέλετε. Αλέστε τις φλούδες των φουντουκιών μέχρι να γίνουν σκόνη και αφήστε τις στην άκρη.
3. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
4. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, τον καφέ, τον κατακάθι του καφέ και τις αλεσμένες φλούδες φουντουκιού.
5. Προσθέστε το αλεύρι, τη μαγιά, μια πρέζα αλάτι και τέλος τα θρυμματισμένα (ή σε σκόνη) φουντούκια.
6. Ρίξτε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα (φόρμα για κέικ ή στρογγυλή φόρμα).
7. Διακοσμήστε την κορυφή με μερικά ολόκληρα ή θρυμματισμένα φουντούκια.
8. Ψήστε για 30 έως 40 λεπτά, ανάλογα με τη φόρμα. Ελέγξτε το ψήσιμο με την άκρη ενός μαχαιριού.
 
       
      