Συνταγή για γλυκό του κουταλιού κυδώνι -Το πιο αρωματικό συνοδευτικό για το γιαούρτι
Η εποχή των κυδωνιών ξεκινάει και την υποδεχόμαστε φτιάχνοντας ένα υπέροχο γλυκό του κουταλιού.
Γλυκά του κουταλιού υπάρχουν πολλά, κυδώνι όμως ένα! Το σπάνιο αυτό φρούτο όχι μόνο σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου με την κυκλοφορία του στις λαϊκές και στα μανάβικα αλλά μας δίνει και ένα ιδιαίτερο γλυκό του κουταλιού που γίνεται εύκολα και σχετικά γρήγορα. Φτιάξτε το παραδοσιακά με τη συνταγή που σας δίνουμε και θα έχετε όλο το χειμώνα ένα ελαφρύ και απολαυστικό σπιτικό επιδόρπιο στο ντουλάπι και στο ψυγείο σας. Άλλωστε, μια κουταλιά αρκεί για να σας γλυκάνει και να δώσει ενδιαφέρον ακόμη και σε ένα βαρετό κεσεδάκι γιαουρτιού light.

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι / Φωτογραφία: Shutterstock
Γλυκό του κουταλιού κυδώνι
Υλικά για 1 κιλό
- 700 γρ. κυδώνια
- 600 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
- 1 ξυλάκι κανέλας
- χυμός από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια, τα ξεφλουδίζουμε και κόβουμε στα τέσσερα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και το σκληρό μέρος που τα περιβάλει. Ψιλοκόβουμε την καθαρή ψίχα και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας συνεχώς, για 10 λεπτά. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να δέσει καλά το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
Tips
Εκτός από το γιαούρτι το κυδώνι μπορεί να συνοδεύσει και το παγωτό, ειδικά το καϊμάκι, αλλά και κάποια σιροπιαστά όπως το ραβανί.
Εναλλακτικά, μπορείτε να το αρωματίσετε με αρμπαρόριζα αλλά και φρέσκια βανίλια.