Συνταγή: Κομπόστα ροδάκινο χωρίς καθόλου ζάχαρη -Το απλό υλικό που την απογειώνει αρωματικά

Συνταγή: Κομπόστα ροδάκινο χωρίς καθόλου ζάχαρη -Το απλό υλικό που την απογειώνει αρωματικά

Με γλυκά και ζουμερά ροδάκινα φτιάχνουμε light κομπόστα για όλο το χρόνο.

Τώρα που τα ροδάκινα είναι στα καλύτερά τους είναι η κατάλληλη στιγμή για να φτιάξουμε την αγαπημένη μας κομπόστα. Αγοράστε μπόλικα φροντίζοντας να είναι ώριμα αλλά σφιχτά, για να μη λιώσουν στο βράσιμο, και ακολουθήστε τη συνταγή μας. Αποθηκεύοντάς τα σε αποστειρωμένα βάζα θα έχετε ένα ελαφρύ και απολαυστικό γλυκό που διατηρείτε εκτός ψυγείου για μήνες.

Γιαουρτογλυκο με κομπόστα ροδάκινο / Φωτογραφία: Shutterstock

Κομπόστα ροδάκινο με μέλι και βανίλια

Υλικά

  • 2 κιλά ροδάκινα, ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
  • 2 λίτρα νερό
  • 200 γρ. μέλι, κατά προτίμηση ανθέων
  • 1 πρέζα αλάτι
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • σπόροι βανίλιας από ένα λοβό ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το μέλι, το αλάτι και τη βανίλια και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το μέλι και βράζουμε για 2 λεπτά (από τη στιγμή που θα κοχλάσει). Ρίχνουμε το λεμόνι και κρατάμε ζεστό το μείγμα. Μοιράζουμε τα ροδάκινα σε 4 βάζα και γεμίζουμε τα βάζα με το σιρόπι. Κλείνουμε πολύ καλά με τα καπάκια τους. Σε μια κατσαρόλα, στρώνουμε μια βαμβακερή πετσέτα. Από πάνω βάζουμε τα βάζα με τα καπάκια προς τα κάτω. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα βάζα αλλά να υπάρχει περιθώριο ώστε όταν κοχλάσει να μην χύνεται έξω. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά, βγάζουμε τα βάζα με προσοχή από την κατσαρόλα και τα αφήνουνε να κρυώσουν εντελώς. Κρατάμε την κομπόστα στο ντουλάπι για 4-5 μήνες και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο για 3-4 μέρες.

Tip
Η βανίλια δίνει καταπληκτικό άρωμα στο συγκεκριμένο γλυκό καθώς ταιριάζει τέλεια με τα ροδάκινα αλλά και με το μέλι. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο αρωματικό που ταιριάζει σε αυτήν την περίπτωση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης αρμπαρόριζα, φρέσκο δυόσμο ή κανέλα.