Γεύση καλοκαιριού στο βάζο -Συνταγή για μαρμελάδα φραγκόσυκο με λίγες θερμίδες
Με το πιο αφανές φρούτο του καλοκαιριού φτιάχνουμε μια μαρμελάδα που μπορεί να συνοδεύσει από τις φρυγανιές του πρωινού και το ψητό φιλέτο του μεσημεριανού μέχρι την πράσινη σαλάτα του δείπνου.
Η φραγκοσυκιά είναι ένα ιδιαίτερο κακτοειδές με το οποίο μέχρι πρότινος δεν ασχολούνταν σχεδόν κανείς. Οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν την αναγνωρίζουμε καν, αν και την έχουμε δει άπειρες φορές να καρπίζει στα πλαϊνά των επαρχιακών δρόμων στις πέτρινες πλαγιές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και αλλού. Τα φρούτα της είναι καλοκαιρινά, ξεχωριστής νοστιμιάς και γεμάτα φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο).
Δυστυχώς, τα φραγκόσυκα γενικά δεν έχουν λάβει ακόμη την αναγνώριση που τους αξίζει. Αφενός επειδή είναι κυρίως αυτοφυή και δεν καλλιεργούνται συστηματικά και αφετέρου γιατί, λόγω των αγκαθιών που έχουν επάνω τους, η συγκομιδή και η επεξεργασία τους είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.
Ωστόσο, με ένα ζευγάρι χοντρά γάντια κηπουρικής και ένα κοφτερό μαχαίρι, όλα γίνονται. Εφοδιαστείτε λοιπόν κατάλληλα, μαζέψτε όσα περισσότερα μπορείτε, καθαρίστε τα με προσοχή και κάντε τα μαρμελάδα. Με 40 θερμίδες στα 100 γρ. φρέσκου φρούτου θα την απολαμβάνετε κάθε μέρα χωρίς τύψεις σε διάφορους συνδυασμούς.

Μαρμελάδα φραγκόσυκο με χυμό ανανά
Υλικά για 2 μέτρια βάζα
- 1 κιλό φραγκόσυκα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 250 ml χυμό ανανά
- 250 γρ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
- χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και μόλις κοχλάσει, χαμηλώνουμε από δυνατή σε μέτρια και βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το φρούτο και να γίνει πολτός. Περνάμε το μείγμα από ψιλό σουρωτήρι ώστε να απομακρύνουμε τα κουκούτσια. Συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα ακόμα μέχρι να πήξει η μαρμελάδα. Ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε δύο αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος ή στο ψυγείο (μετά το άνοιγμα).
Tip
Το φραγκόσυκο κατάγεται από το Μεξικό και γενικά έχε χαρακτήρα εξωτικό και στο άρωμα αλλά και στη γεύση του γι αυτό και στην παραπάνω συνταγή επιλέξαμε να το συνδυάσουμε με τον χυμό του ανανά. Ωστόσο, μπορείτε να φτιάξετε τη μαρμελάδα αυτή και με χυμό πορτοκάλι ο οποίος του ταιριάζει εξίσου.