Ντοματοκεφτέδες φούρνου με φακές και κόκκινη πιπεριά / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή: Αλλιώτικοι ντοματοκεφτέδες με φακές και κόκκινη πιπεριά -Ψήνονται στον φούρνο και γίνονται τέλειοι

Οι ντοματοκεφτέδες είναι το ιδανικό καλοκαιρινό τσιμπολόγημα. Με μια απλή συνταγή που περιλαμβάνει φακές και κόκκινη πιπεριά τους κάνουμε ακόμα πιο νόστιμους και θρεπτικούς.

Οι ντοματοκεφτέδες είναι από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά μεζεδάκια. Νόστιμοι και αρωματικοί, με όλη τη γλύκα της θερινής ντομάτας και τα αρώματα των φρέσκων μυρωδικών είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό για το ούζο ή το τσίπουρο. Επίσης μπορούν να μετατραπούν εύκολα και γρήγορα σε κύριο πιάτο, αν συνδυαστούν με μια καλή πηγή πρωτεΐνης όπως ένα ψητό φιλέτο κοτόπουλο ή μια μοσχαρίσια μπριζόλα και φυσικά με λίγο πολύσπορο ψωμί ή μια χούφτα ζυμαρικά ολικής που περιέχουν την απαραίτητη ποσότητα υδατανθράκων.

Από μόνοι τους είναι εξαιρετικά πολύτιμοι διατροφικά αφού λόγω της ντομάτας και των μυρωδικών που κατά βάση περιέχουν έχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και πλούσια αντιοξειδωτική δράση (λυκοπένιο κ.ά.). Το μόνο που τους «χαλάει» είναι ότι επειδή κατά κανόνα γίνονται τηγανητοί, ρουφάνε λάδι και ανεβαίνουν σε θερμίδες.

Παρακάτω σας έχουμε μια συνταγή που τους μετατρέπει σε light πλήρες γεύμα, και μάλιστα vegan, αφού περιέχει φακές που είναι γεμάτες πρωτεΐνες και σίδηρο, και πιπεριές που έχουν περισσότερη βιταμίνη C, ακόμα και από τα πορτοκάλια. Επίσης το αλεύρι ολικής που χρησιμοποιούμε στην προκειμένη περίπτωση, είναι γεμάτο υδατάνθρακες, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι φυτικές ίνες. Και το καλύτερο; Αυτοί οι αλλιώτικοι ντοματοκεφτέδες ψήνονται στον φούρνο, με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Ντοματοκεφτέδες φούρνου με φακές και κόκκινη πιπεριά / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για ντοματοκεφτέδες με φακές και κόκκινη πιπεριά

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 µεγάλες ώριµες ντοµάτες, ξεφλουδισµένες και τριμμένες στον τρίφτη (χοντρή πλευρά)
  • 1 κόκκινη πιπεριά, καμπάνα ή τύπου Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι, ψιλοκομμμένο
  • 2 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα
  • 1 χούφτα φύλλα φρέσκου δυόσµου, ψιλοκοµµένα
  • 1 κ.γ. µπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες στις χρήσεις, κατά προτίμηση ολικής άλεσης (σίκαλης ή βρώμης)
  • 1 κούπα ψιλές φακές, βρασμένες
  • 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σουρώνουμε καλά τις ντομάτες και µεταφέρουµε την τριμμένη και στραγγισμένη σάρκα τους σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι. Αν το μείγμα δεν είναιι αρκετά σφιχτό ώστε να πλάθεται με τα χέρια, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και στρώνουμε δυο ρηχά ταψιά με λαδόκολλα. Πλάθουμε κεφτέδες μετρίου μεγέθους και τους πατάμε ελαφρά ώστε να έχουν πάχος περίπου ένα δάχτυλο. Τους τοποθετούμε στα ταψιά με απόσταση μεταξύ τους ώστε να έχουν λίγο περιθώριο να φουσκώσουν στο ψήσιμο χωρίς να κολλήσουν τα πλαϊνά τους. Ψήνουμε για 30 λεπτά και σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους.

Tip
Συνδυάστε τους με ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού ή ταχίνι χτυπημένο με λίγο λεμόνι, θα τους δώσουν μια ωραία δροσιστική πινελιά.