Συνταγή για αυθεντικό Μπαμπά Γκανούς -Η πικάντικη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι που ξετρελαίνει
Σημαίνει «καλομαθημένος μπαμπάς» και είναι η πιο διαδεδομένη έθνικ μελιτζανοσαλάτα του κόσμου.
Η ιστορία της μελιτζανοσαλάτας Μπάμπα γκανους ξεκινάει από την αρχαία γαστρονομική παράδοση της περιοχής του Λεβάντε, δηλαδή της ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα ορεκτικό στο οποίο πρωταγωνιστεί η γεύση της μελιτζάνας που ψήνεται ολόκληρη με τη φλούδα της κατευθείαν επάνω στη φωτιά με αποτέλεσμα να καίγεται εξωτερικά αλλά μέσα να μαλακώνει και να καπνίζεται υπέροχα. Αυτή ακριβώς η βελούδινη ψίχα της είναι που ψιλοκόβεται και συνδυάζεται με μπόλικα μπαχαρικά, λεμόνι και ταχίνι.
Από το Μαρόκο, την Τυνησία και το Ισραήλ μέχρι τη Συρία, την Κωνσταντινούπολη, το Άγιο Όρος και τη Ρουμανία οι εκδοχές που προέκυψαν με το πέρασμα των χρόνων είναι δεκάδες. Άλλοι βάζουν περισσότερο σκόρδο και λεμόνι, άλλοι παίζουν με τις αναλογίες του μαϊντανού, του κόλιανδρου και του κύμινου. Μερικοί μάλιστα τη φτιάχνουν με ξίδι, βάζουν τυρί, ακόμα και μαγιονέζα.
Παράλληλα, η «βασική-αυθεντική» συνταγή τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αγαπητή και διάσημη και πολύ πέρα από τα σύνορα των παραλλαγών της. Για να δούμε λοιπόν πως μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι την Μπαμπά γκανούς που απολαμβάνουμε στα αγαπημένα μας έθνικ εστιατόρια.

Μπαμπά γκανούς
Υλικά για 4-6 άτομα
- 3 μέτριες μελιτζάνες, πλυμένες και σκουπισμένες καλά
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- ¼ μάτσου φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
- ¼ μάτσου φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- ¼ κ.γ. κύμινο
- ¼ κ.γ. καυτερό μπούκοβο
- 3 κ.σ. ταχίνι, αραιωμένο σε 2 κ.σ. καυτό νερό
- χυμός από 3 λεμόνια
- αλάτι
Εκτέλεση
Ανάβουμε τον φούρνο στο γκρίλ ή (προθερμαίνουμε στους 220°C αέρα ή αντιστάσεις). Με ένα κοφτερό μαχαίρι τρυπάμε ελαφρά τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία. Τις βάζουμε στη σχάρα ή σε ένα ταψί, στη μεσαία θέση και ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι η φλούδα τους να καεί (να μαυρίσει) και η σάρκα να μαλακώσει και να λιώσει. Για να ψηθούν από όλες τις πλευρές, τις γυρίζουμε κάθε 10 λεπτά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον μισή ώρα. Τις κόβουμε στη μέση (κατά μήκος) και με ένα κουτάλι αδειάζουμε την ψημένη σάρκα σε ένα μπολ. Τη λιώνουμε καλά με πιρούνι ή την ψιλοκόβουμε με μαχαίρι. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό, το κύμινο και το μπούκοβο και ανακατεύουμε λίγο. Προσθέτουμε το ταχίνι, το λεμόνι και αλατίζουμε. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Γαρνίρουμε με μια πρέζα μπούκοβο, λίγα φύλλα μυρωδικών ψιλοκομμένα και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Tip
Απολαύστε την παραδοσιακά με αραβικές πίτες, τις ταιριάζουν ιδανικά.