Ρομέσκο: Η πεντανόστιμη ισπανική σάλτσα που πάει με όλα -Μια συνταγή που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά
Γλυκιά και ταυτόχρονα πικάντικη αυτή η σάλτσα συνοδεύει από αγκινάρες και γαρίδες μέχρι κρουασάν και αχλάδια.
Ντομάτα, πιπεριά, σκόρδο, ξηροί καρποί, ξίδι και ελαιόλαδο. Αυτά είναι τα βασικά υλικά της σάλτσας Ρομέσκο που αν και απλή κρύβει μέσα της όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της Μεσογείου, γι αυτό και ταιριάζει με τα πάντα. Η ρομέσκο κατάγεται από την Ταραγόνα, μια επαρχία της Καταλονίας όπου οι ψαράδες συνήθιζαν να την απολαμβάνουν συνοδεύοντας τα φρέσκα ψάρια τους.
Γενικά σερβίρεται με ψάρια και θαλασσινά ωστόσο ταιριάζει ιδιαίτερα και με ψητά πουλερικά, μοσχάρι, αρνί ή ακόμα και με σκέτα λαχανικά, ωμά ή ψητά. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις των παραδοσιακών συνταγών δεν υπάρχει μια και μόνο αυθεντική εκδοχή αφού κάθε περιοχή έχει τη δική της παραλλαγή. Κάποιο για παράδειγμα βάζουν και κρεμμύδι ενώ άλλοι προσθέτουν μυρωδικά όπως ο βασιλικός ή ο δυόσμος τα οποία ομολογουμένως της πηγαίνουν πολύ.

Σάλτσα ρομέσκο
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 πράσινη πιπεριά καυτερή ολόκληρη
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 μικρή ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και χωρίς σπόρους
- 1 κ.σ. φουντούκια
- 1 κ.σ. αμύγδαλα ολόκληρα, χωρίς φλούδα
- 1 μεγάλη πιπεριά τύπου Φλωρίνης, από βάζο, καλά στραγγισμένη και ψιλοκομμένη 2 κ.γ. φριγανιά τριμμένη ή μπαγιάτικο ψωμί
- 2 κ.γ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή, γλυκιά ή καυτερή
- αλάτι
Εκτέλεση
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε ένα ταψάκι βάζουµε την πιπεριά, το σκόρδο και τη ντοµάτα. Ψήνουµε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα φουντούκια και τα αµύγδαλα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά. Καθαρίζουµε την πιπεριά από τη φλούδα και τα σπόρια. Τρίβουμε στο μούλτι τα φουντούκια και τα αµύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουµε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Αν μας φαίνεται πηχτό και στεγνό το μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλάκια νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να βγάλει τα αρώματά της και να δέσουν οι γεύσεις της για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη σερβίρουμε.

Top συνδυασμοί
Απολαύστε τη σκέτη με φρέσκο ψωμί, κριτσίνια ή κράκερ. Συνοδέψτε με ρομέσκο τα τηγανητά λαχανικά κάθε λογής. Ειδικά με τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες είναι απίθανη. Το ίδιο και με τα ψητά κρεμμύδια και τις πιπεριές. Ακόμα, βάλτε τη δίπλα σε ψητές γαρίδες, χταπόδι και καλαμάρια, φιλέτο κοτόπουλο, μοσχαρίσια μπριζόλα, χοιρινά σουβλάκια ή αρνίσια παϊδάκια. Επίσης μπορείτε να τη συνδυάσετε με φρέσκα φρούτα όπως αχλάδια, μήλα και σταφύλια σε πλατό αλλαντικών και τυριών, ιδιαίτερα τα καπνιστά της πάνε πολύ.