Γυναίκα ανοίγει φύλλο με πλάστη
Tips που θα σε βοηθήσουν στο άνοιγμα της ζύμης/ Φωτογραφία: Amber Maxwell Boydell/ Unsplash
COOKING TIME

Όλα τα μυστικά για να κάνεις το άνοιγμα της ζύμης παιχνιδάκι -Για τα αλμυρά και τα γλυκά των γιορτών


Με τις γιορτές πλέον προ των πυλών, έχετε στο νου σας πολλές φουρνιστές λιχουδιές που θέλετε να φτιάξετε, οι οποίες περιλαμβάνουν και ζύμωμα!

Το ζύμωμα είναι μια διαδικασία αρκετά απαιτητική για όποιον δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με ό,τι έχει σχέση με τη μαγειρική. Οπότε, θέλει και την απαραίτητη προσοχή.

Ό,τι και να φτιάξετε, το φύλλο σας πρέπει να είναι ομοιόμορφο, δουλεμένο σωστά και στην κατάλληλη θερμοκρασία. Δείτε παρακάτω ορισμένα tips που ίσως σας βοηθήσουν να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να κάνετε θαύματα με τη μαγειρική σας.

Δροσερή επιφάνεια

Προτιμήστε μια δροσερή επιφάνεια, για να διατηρείται δροσερό και σφιχτό το ζυμάρι, ώστε να μην κολλάει. Το μάρμαρο θεωρείται ιδανική επιφάνεια, ωστόσο αν δεν έχετε μάρμαρο στην κουζίνα σας, επιλέξτε το ξύλινο τραπέζι (ή οποιαδήποτε άλλη ξύλινη επιφάνεια).

Σαν σφαίρα

Για να βγει πιο ομοιόμορφο το φύλλο και να δουλευτεί σωστά, φροντίστε να έχετε πλάσει το ζυμάρι σας σε μια σφαίρα, όπως διαβάζουμε στο Popsugar.gr.

Σωστή θερμοκρασία

Αν το ζυμάρι είναι πολύ ζεστό και μαλακό θα κολλάει στον πλάστη και στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να προσθέτετε όλη την ώρα αλεύρι. Αν είναι πολύ κρύο, φέρνει αντίσταση στον πλάστη και το φύλλο καμιά φορά «σπάει» σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να μη βγαίνει ομοιόμορφο. Για να καταλάβετε αν είναι στην ιδανική θερμοκρασία, πιέστε το με τα ακροδάχτυλά σας. Πρέπει απλώς να αφήνουν σημάδι, αλλά να μη βυθίζουν εύκολα στο ζυμάρι.

Pablo Lancaster Jones/Unsplash

Αλευρώστε την επιφάνεια

Ρίξτε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια πριν ξεκινήσετε να δουλεύετε με τον πλάστη, προκειμένου το ζυμάρι να μην κολλάει στον πάγκο. Ανανεώστε κάθε τόσο το αλεύρι, απλώς μην το παρακάνετε, καθώς κινδυνεύετε να βγει πολύ ξερό το αποτέλεσμα. Αν πιστεύετε ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω υγρασία ρίξτε φειδωλά με ένα κουταλάκι του γλυκού ελάχιστο νερό. Κάντε το σταδιακά, ρίχνοντας κάθε τόσο μερικές σταγόνες, μέχρι να επανέλθει το φύλλο στην κατάσταση που θέλετε.

Ξεκινήστε το ζύμωμα από τη μέση

Για να αποφύγετε οι άκρες του φύλλου να βγουν πιο λεπτές από το υπόλοιπο, ξεκινήστε να ζυμώνετε από τη μέση του ζυμαριού. Το Finecooking.com συμβουλεύει να προχωρήσετε από τη μέση προς τα πάνω, αποφεύγοντας να πιέζετε πολύ στις άκρες. Ύστερα, ανασηκώστε τον πλάστη και επιστρέψτε στην αρχική θέση. Προχωρήστε από εκεί προς τα κάτω κ.ο.κ. Οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι ευθείες -φανταστείτε το ζυμάρι σας ότι είναι κύκλος με ακτίνες και προχωράτε προς το μήκος τους. Επαναλάβετε μέχρι να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Κάθε τόσο αναποδογυρίστε το ζυμάρι, ώστε να βγει ομοιόμορφα δουλεμένο.

Χρησιμοποιήστε χαρτί φούρνου

Προκειμένου να ξεκολλάτε πιο εύκολα τη ζύμη όσο τη δουλεύετε, αποφεύγοντας έτσι να μείνει κάποιο κομματάκι κολλημένο στον πάγκο. Έτσι, θα πετύχετε και ένα πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Η μετακίνηση

Για να μετακινήσετε το φύλλο ή να το απλώσετε σε ταψί, αλευρώστε τον πλάστη και ρολάρετε τη ζύμη, τυλίγοντάς τη γύρω γύρω. Μην πιέσετε πολύ, ώστε να μην κολλήσουν οι άκρες μεταξύ τους. Απλώστε τη μαλακά στο ταψί. Αν συνειδητοποιήσετε ότι δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια του ταψιού, μην την τραβήξετε με τα χέρια σας, αλλά επιστρέψτε στην επιφάνεια που ήσασταν και απλώστε την κι άλλο με τον πλάστη.

SHARE