Με τις γιορτές πλέον προ των πυλών, έχετε στο νου σας πολλές φουρνιστές λιχουδιές που θέλετε να φτιάξετε, οι οποίες περιλαμβάνουν και ζύμωμα!
Το ζύμωμα είναι μια διαδικασία αρκετά απαιτητική για όποιον δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με ό,τι έχει σχέση με τη μαγειρική. Οπότε, θέλει και την απαραίτητη προσοχή.
Ό,τι και να φτιάξετε, το φύλλο σας πρέπει να είναι ομοιόμορφο, δουλεμένο σωστά και στην κατάλληλη θερμοκρασία. Δείτε παρακάτω ορισμένα tips που ίσως σας βοηθήσουν να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να κάνετε θαύματα με τη μαγειρική σας.
Δροσερή επιφάνεια
Προτιμήστε μια δροσερή επιφάνεια, για να διατηρείται δροσερό και σφιχτό το ζυμάρι, ώστε να μην κολλάει. Το μάρμαρο θεωρείται ιδανική επιφάνεια, ωστόσο αν δεν έχετε μάρμαρο στην κουζίνα σας, επιλέξτε το ξύλινο τραπέζι (ή οποιαδήποτε άλλη ξύλινη επιφάνεια).
Σαν σφαίρα
Για να βγει πιο ομοιόμορφο το φύλλο και να δουλευτεί σωστά, φροντίστε να έχετε πλάσει το ζυμάρι σας σε μια σφαίρα, όπως διαβάζουμε στο Popsugar.gr.
Σωστή θερμοκρασία
Αν το ζυμάρι είναι πολύ ζεστό και μαλακό θα κολλάει στον πλάστη και στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να προσθέτετε όλη την ώρα αλεύρι. Αν είναι πολύ κρύο, φέρνει αντίσταση στον πλάστη και το φύλλο καμιά φορά «σπάει» σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να μη βγαίνει ομοιόμορφο. Για να καταλάβετε αν είναι στην ιδανική θερμοκρασία, πιέστε το με τα ακροδάχτυλά σας. Πρέπει απλώς να αφήνουν σημάδι, αλλά να μη βυθίζουν εύκολα στο ζυμάρι.