Σπαγγέτι με κοκκινιστές φακές: Η πιο λαχταριστή συνταγή για vegan μπολονέζ
Τα μακαρόνια με κιμά σε μια εκδοχή που εκπλήσσει με τη νοστιμιά της.
Τα ζυμαρικά μπολονέζ είναι αναμφισβήτητα η πιο αγαπημένη μακαρονάδα όλων των εποχών. Ζουμερός, σιγομαγειρεμένος κιμάς με πλούσια ντοματένια σάλτσα και μπαχαρικά πάνω από φρεσκοβρασμένα μακαρόνια και μπόλικο τριμμένο τυρί στην κορυφή. Ένας συνδυασμός σκέτη κόλαση που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Ωστόσο, όσο out of the box και να ακούγεται, υπάρχει τρόπος όλο αυτό το αριστούργημα να γίνει χωρίς κρέας. Και δεν εννοούμε με κάποιο υποκατάστατο π.χ. κιμά σόγιας που είναι ίσως η πιο συνηθισμένη εναλλακτική. Μπορεί να γίνει με κοκκινιστές φακές οι οποίες αν μαγειρευτούν όπως ακριβώς ο κιμάς δίνουν ένα πεντανόστικο και θρεπτικότατο αποτέλεσμα εμπνευσμένο από την παραδοσιακή εκδοχή.

Σπαγγέτι με κοκκινιστές φακές
Υλικά για 4 μερίδες
- 500 γρ. σπαγγέτι Νο 6
- 250 γρ. ψιλές φακές
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- μισό ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη. Ανακατεύουμε λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε καλά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να πήξει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Tip
Στη μπολονέζ από φακές ταιριάζει πολύ η τριμμένη φέτα. Βέβαια αν θέλουμε να κρατήσουμε τον vegan χαρακτήτα του πιάτου μπορούνε να βάλουμε κάποιο φυτικό υποκατάστατο.