Γκασπάτσο με καρπούζι και ντομάτα / Φωτογραφία: Shutterstock

Η συνταγή για γκασπάτσο που θα γίνει η αγαπημένη σας καλοκαιρινή επιλογή

Η πιο δροσερή και light κρύα σούπα για το καλοκαίρι φτιάχνεται με ντομάτα και καρπούζι.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε μόνο δύο καρπούς ως απόλυτα καλοκαιρινούς σίγουρα αυτοί θα ήταν η ντομάτα και το καρπούζι. Αν παρατηρήσουμε καλά θα δούμε ότι οι λόγοι για τους οποίους αγαπάμε και τα δύο είναι κοινοί. Το εντυπωσιακό χρώμα, η ζουμερή σάρκα και η ολόγλυκη γεύση μας κάνουν να θέλουμε να τα απολαμβάνουμε σε καθημερινή βάση όλο το καλοκαίρι. Όταν είναι φρέσκα και παγωμένα (σε ωμή μορφή), τρώγονται μια χαρά και σκέτα. Ταυτόχρονα όμως, συνδυάζονται με πολλά και διαφορετικά υλικά, ακόμα και μεταξύ τους.  

Γκασπάτσο με καρπούζι και ντομάτα / Φωτογραφία: Shutterstock

Γκασπάτσο με ντομάτα και καρπούζι

Υλικά για 4 άτομα

Για τη σούπα

  • 800 γρ. καρπούζι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 400 γρ. ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και χοντροκομμένες
  • 1 αγγουράκι, σε κυβάκια
  • 100 γρ. ψίχα ψωμιού (κατά προτίμηση μπαγιάτικου)
  • 1 πράσινη πιπεριά, σε κυβάκια
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, χωρίς σπόρια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 1 ντομάτα, αποφλοιωμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • 1 φέτα καρπούζι, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ αγγούρι, ψιλοκομμένο  

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στο μούλτι το καρπούζι, τις ντομάτες, το αγγούρι, το ψωμί, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε καλά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Βάζουμε το μείγμα 1-2 ώρες στο ψυγείο να παγώσει  καλά και μοιράζουμε σε ποτήρια. Σε ένα μπολάκι βάζουμε όλα τα υλικά της γαρνιτούρας και ανακατεύουμε καλά. Γαρνίρουμε κάθε ποτήρι με μια κουταλιά από το μείγμα και σερβίρουμε.

Tip
Για έξτρα χρώμα και άρωμα μπορούμε στο τέλος να πασπαλίσουμε τη σούπα με λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο.