Η απλή συνταγή για ψητές ντομάτες που θα γίνει η αγαπημένη σας αυτό το καλοκαίρι
Οι φουρνιστές χρωματιστές ντομάτες συνδυάζονται με όλα, από διάφορα ζυμαρικά και όσπρια κάθε λογής μέχρι αυγά και πατάτες.
Η βασίλισσα του καλοκαιριού ντομάτα πρωταγωνιστεί στα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας με χίλιους τρόπους. Από τη δική μας χωριάτικη, τα γεμιστά, το ιμάμ και τα φασολάκια, μέχρι την ιταλική παντσανέλα, την ισπανική γκασπάτσο και το μαροκινό ταζίν. Μπορούμε βέβαια να την μαγειρέψουμε και μόνη της με μπαχαρικά και μυρωδικά και ύστερα να την προσθέσουμε όπου θέλουμε.
Εμείς σας έχουμε μια ευέλικτη φουρνιστή εκδοχή η οποία γίνεται σε λίγα λεπτά χωρίς σχεδόν καθόλου προετοιμασία και κάνει τη διαφορά αφού περιέχει διάφορα είδη-χρώματα ντομάτας.

Ψητές χρωματιστές ντομάτες
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 κιλό χρωματιστές ντομάτες (πράσινες, κίτρινες, πορτοκαλί, κόκκινες), κομμένες σε ροδέλες
- 1 χούφτα ντοματίνια, ολόκληρα
- 1 χούφτα ελιές Καλαμών
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κλαράκια φρέσκια ρίγανη, τα φύλλα ή 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη, τριμμένη
- μια πρέζα μπούκοβο
- μια πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στον αέρα. Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τις ντομάτες, βάζοντας ενδιάμεσα τις ελιές, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και τη ζάχαρη. Ψήνουμε μισή ώρα μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να μείνουν οι ντομάτες με το λάδι τους. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη όσο είναι ζεστές και αφήνουεμ να χλυάνουν.
Top συνδυασμοί
- Ανακατέψτε τις ψημένες ντομάτες, όπως είναι καυτές, με φρεσκοβρασμένα κοντά ζυμαρικά π.χ. πένες, φαρφάλε ή φουσίλι, πασπαλίστε με μπόλικο πεκορίνο ή παρμεζάνα και απολαύστε την πιο μεσογειακή μακαρονάδα.
- Λίγο πριν το τέλος του ψησίματος πασπαλίστε με μπόλικη τριμμένη φέτα και απολαύστε το φαγητό αυτό μαζί με πατάτες τηγανιτές, πατάτες φούρνου ή σε συνδυασμό με έναν βελούδινο πουρέ.
- Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, κάντε χώρο με μια κουτάλα ανάμεσα στις ντομάτες, σε διάφορα σημεία, και σπάστε μέσα 4 αυγά ώστε να ψηθούν κι αυτά μαζί με τις ντομάτες. Μετά κάντε βουτιές στους κρόκους με προζυμένιο ψωμί.

Τρόποι διατήρησης
Μόλις κρυώσουν κλείστε τις αεροστεγώς σε βάζο και βάλτε τις στο ψυγείο. Μπορείτε να τις κρατήσετε για 3-4 μέρες και αν θέλετε να τις ξαναζεστάνετε βάλτε τις στον φούρνο στους 180°C για 5 λεπτά. Στην κατάψυξη κρατάνε πολύ περισσότερο. Βάλτε τις σε βάζα ή σακουλάκια που κλείνους αεροστεγώς και χρησιμοποιήστε τις μέσα σε 3 μήνες.