Συνταγή για γκασπάτσο πεπονιού με προσούτο -Η πιο δροσερή και light κρύα σούπα του καλοκαιριού
Το πεπόνι και το προσούτο είναι δύο υλικά που ταιριάζουν γάντι μεταξύ τους. Γι αυτό κι εμείς τα κάνουμε κρύα σούπα και χορταίνουμε νόστιμα και με ελάχιστες θερμίδες.
Το πεπόνι και το προσούτο είναι σαν το καρπούζι και τη φέτα, με το που καλοκαιριάσει πάνε συνέχεια μαζί. Ο κλασικός τρόπος για να τα απολαύσουμε είναι να τα σερβίρουμε πλάι πλάι ή έστω, για λόγους food styling, να τυλίξουμε τα καθαρισμένα κομμάτια του φρούτου με τις λεπτές φέτες του αλλαντικού. Ωστόσο, μπορούμε να τα βάλουμε και σε σαλάτες με διάφορες πρασινάδες όπως ρόκα και σπανάκι, με τυριά π.χ. ροκφόρ, παρμεζάνα ή γραβιέρα, και καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα και άλλους ξηρούς καρπούς που μας αρέσουν και τους πηγαίνουν.
Υπάρχει όμως ακόμα ένας υγιεινός, γρήγορος, και σίγουρα πιο πρωτότυπος τρόπος, να τα απολαύσουμε. Να τα κάνουμε σούπα! Και δεν εννοούμε φυσικά να τα βράσουμε και να τα πολτοποιήσουμε καθώς έτσι θα χάσουν τη φρεσκάδα, τη ζωντάνια και τη θρεπτικότητά τους. Επίσης, σε μαγειρεμένη, ζεστή μορφή δεν θα μας είναι και πολύ ευχάριστα εν μέσω καύσωνα. Γι αυτό ακολουθώντας την τεχνική της ανδαλουσιανής γκασπάτσο, δηλαδή της παραδοσιακής ισπανικής σούπας που κανονικά φτιάχνεται με ντομάτες, ετοιμάζουμε μια εκδοχή με βάση το πεπόνι και το προσούτο.

Γκασπάτσο πεπονιού με προσούτο
Υλικά για 4 μερίδες
- 500 γρ. ώριμο πεπόνι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 1 αγγουράκι, καθαρισμένο καλά από φλούδες και σπόρια
- 2 φέτες λευκό ψωµί (μπαγιάτικο), χωρίς κόρα, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
- ½ λευκό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά, χοντροκομμένη
- 1 σφηνάκι ξίδι από λευκό κρασί
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
- 4 φέτες προσούτο
- 4 κορφές φρέσκου βασιλικού
- 1 φέτα πεπόνι, σε κυβάκια
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί, αλατοπιπερώνουμε καλά και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς και να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα, με αλατοπίπερο και ξίδι, ώστε να υπάρχει ισορροπία. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και έπειτα σερβίρουμε γαρνίροντας με το προσούτο, τον βασιλικό και το πεπόνι.
Tips
-Κανονικά η γκασπάτσο περιέχει και πιπεριά τσίλι, οπότε αν τη θέλετε οπωσδήποτε καυτερή προσθέστε στα υλικά και μια πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, χωρίς τα σπόρια.
-Για έξτρα γεύση αλλαντικού, μπορείτε να προσθέσετε προσούτο και μέσα στη σούπα πολτοποιώντας 1-2 φέτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Επίσης, μπορείτε να το ψήσετε στον φούρνο ή στο τηγάνι για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να τραγανίζει και να το βάλετε θρυμματισμένο στην γκασπάτσο παίζοντας με τις αντιθετικές υφές.