Συνταγή για ζυμαρικά μπολονέζ όπως δεν τα έχετε ξαναδοκιμάσει -Το απρόσμενο υλικό που την κάνει ακαταμάχητη
Οι σάλτσες ντομάτας γίνονται τέλειες με ένα συστατικό που δύσκολα θα φανταζόμασταν.
Για να ισορροπήσει γευστικά μια σάλτσα ντομάτας χρειάζεται μια σταλιά ζάχαρη, όλοι το ξέρουν αυτό (ή μάλλον σχεδόν όλοι). Πιο συγκεκριμένα, οι ντομάτες κατά κανόνα έχουν έντονη φυσική οξύτητα οπότε η γλύκα της ζάχαρης ρυθμίζει αυτή ακριβώς τη συνθήκη. Όταν λέμε λίγη όμως εννοούμε λίγη, δηλαδή ½ κουταλάκι του γλυκού σε ποσότητα τεσσάρων μερίδων. Το διευκρινίζουμε γιατί πολλοί είναι εκείνοι που το παρακάνουν με αποτέλεσμα η τελική γεύση να είναι πολύ γλυκιά και να καπελώνει τα υπόλοιπα στοιχεία.
Άλλοι πάλι προτιμούν να μην κάνουν τέτοιες διορθωτικές κινήσεις καθώς όπως υποστηρίζουν είναι καλύτερο να γευόμαστε ατόφια τη γεύση της ντομάτας. Έτσι κι αλλιώς, η γεύση πρώτα και πάνω από όλα είναι θέμα γούστου και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.
Σε κάθε περίπτωση, η παράδοσή μας είναι γεμάτη από συνταγές με ντοματένιες σάλτσες και κοκκινιστά φαγητά όπου οι Ελληνίδες μαμάδες και γιαγιάδες συνιστούν την προσθήκη ζάχαρης. Βέβαια αν μπαίναμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα ίσως να μας ερχόταν στο μυαλό το μέλι ή κάποιο άλλο συστατικό που να περιέχει ζάχαρη και να πηγαίνει με τη ντομάτα π.χ. η κέτσαπ.

Σάλτσα... «σοκολάτας»
Κι όμως υπάρχει και κάτι ακόμα που τελειοποιεί τις σάλτσες μας και συγκεκριμένα την πολυαγαπημένη μας ιταλική μπολονέζ και έρχεται κατευθείαν από την παράδοση των μακαρονάδων. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη ανάρτηση στο Instagram των δημοφιλών ιταλών foodies Emiliano και Mateo (@lionfieldmusic) το υλικό που απογειώνει τη μπολονέζ είναι ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα. Το μυστικό αποκαλύπτει η μητέρα του Mateo στο σχετικό βιντεάκι και δεκάδες, ειδικοί και μη, το επιβεβαιώνουν στα σχόλια. Κάποιοι μάλιστα επισημαίνουν ότι η σοκολάτα πάει ακόμα περισσότερο σε σάλτσες που περιέχουν, εκτός από ντομάτα, και τσίλι.
Όλα αυτά φυσικά βγάζουν απόλυτο γευστικό νόημα αν σκεφτεί κανείς ότι πρακτικά σε κάθε μπουκιά οποιουδήποτε φαγητού αναζητάμε το umami, δηλαδή την αρμονία ανάμεσα στις τέσσερις βασικές γεύσεις (αλμυρό, γλυκό, ξινό, πικρό). Οπότε εν προκειμένω η σοκολάτα δίνει τη γλύκα και την πίκρα της σε μια συνταγή που περιέχει ήδη αλμύρα και οξύτητα.
Δείτε την ανάρτηση για τη σοκολάτα στη σάλτσα μπολονέζ:
Συνταγή για σάλτσα μπολονέζ
Υλικά για 4 μερίδες
- 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό καρότο, τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 φύλλα δάφνης
- μισό ποτήρι κόκκινο κρασί
- 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κομματάκι μαύρης σοκολάτας
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε το καρότο, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε λίγο και σβήνουμε με το κρασί. περιμένουμε μισό λεπτό να αξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε καλά και σκεπάζουμε με το καπάκι. χαμηλώνουμε τη φωτιά, από δυνατή σε μέτρια και μαγειρεύουμε για μισή ώρα. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουεμ μέχρι να λιώσει καλά. Ρίχνουμε τη ρίγανη και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε ξανά. Σερβίρουμε με τα αγπαημένα μας ζυμαρικά και μπόλικο τριμμένο πεκορίνο.