Η πιο δροσερή και ελαφριά συνταγή για ντάκο -Με ρικότα αντί για φέτα
Η πιο πλήρης και διατροφικά ισορροπημένη κρητική σαλάτα, δηλαδή ο ντάκος, γίνεται light με μια παραλλαγμένη συνταγή που περιλαμβάνει ένα ιταλικό τυρί.
Ο κλασικός ντάκος (κρίθινο στρογγυλό παξιμάδι) φτιάχνεται με ντομάτα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη ή έστω ψιλοκομμένη (κυβάκια) στο χέρι, ξινομυζήθρα, επίσης χοντροτριμμένες με το χέρι, αποξηραμένη ρίγανη και ελαιόλαδο. Ωστόσο, οι παραλλαγές που κυκλοφορούν είναι πολλές. Οι περισσότερες παίζουν με τα κύρια υλικά αντικαθιστώντας την ξινομυζήθρα με φέτα, τη ρίγανη με θυμάρι, δυόσμο ή βασιλικό κ.ο.κ. Κάποιες άλλες περιλαμβάνουν υλικά που ταιριάζουν πολύ με τα βασικά όπως ελιές και κάππαρη.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πλήρες γεύμα το οποίο μπορούμε να καταναλώσουμε όλες τις ώρες της ημέρας αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Βέβαια, στην παραδοσιακή του μορφή περιέχει και αρκετά λιπαρά, γι αυτό και καλό είναι να τον καταναλώνουμε με μέτρο ή να προτιμάμε τις πιο ανάλαφρες εκδοχές του σαν αυτή που σας δίνουμε παρακάτω.
Εν προκειμένω, χρησιμοποιώντας ρικότα αντί για φέτα, που εκτός Κρήτης είναι πιο διαδεδομένη από την ξινομυζήθρα, χαμηλώνουμε τα λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα, το αγαπημένο ελληνικό τυρί περιέχει κατά μέσο όρο 23% ενώ το ιταλικό 13%. Παράλληλα, διατηρούμε τις πρωτεΐνες στα ίδια περίπου επίπεδα αφού η φέτα έχει 14% και η ρικότα 11%.

Συνταγή: Ντάκος με ρικότα
Υλικά για 2 μερίδες
- 2 κρίθινα στρογγυλά παξιμάδια
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή ψιλοκομμένες
- 100 γρ. ρικότα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βρέχουμε καλά τα παξιμάδια και τα βάζουμε σε δύο πιάτα. Από πάνω μοιράζουμε τις ντομάτες και τη ρικότα. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Σερβίρουμε αμέσως.
Tip
Προφανώς και μπορούμε να φτιάξουμε ανάλαφρο ντάκο και με άλλα τυριά που περιέχουν λιγότερα λιπαρά από τη φέτα όπως φρέσκο ανθότυρο και κατίκι.