Συνταγή για βουτυρένια μπισκότα με φιστίκι
Ο αγαπημένος μας ξηρός καρπός μπαίνει στα πιο μυρωδάτα και τραγανά μπισκότα.
Το πράσινο κελυφωτό φιστίκι, αυτό που στην Ελλάδα ξέρουμε ως Αιγίνης, είναι η νέα παγκόσμια μανία. Ειδικά από την εμφάνιση της σοκολάτας Dubai και έπειτα όλος ο πλανήτης απολαμβάνει το συγκεκριμένο υλικό περισσότερο από ποτέ. Συνεχώς αναζητούμε τρόπους και ευκαιρίες να το δοκιμάσουμε σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος καρπός ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα και εδώ στη Μεσόγειο μας είναι πολύ οικείος αφού τον απολαμβάνουμε στους μπακλαβάδες, στο παγωτό, σε γλυκό του κουταλιού, μέσα στα κρουασάν, σε τάρτες κ.ο.κ.
Μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε και πιο απλά πράγματα στα οποία όμως αναδεικνύεται εξίσου η αρωματική και γευστική αξία του. Όπως τα μπισκότα που σας προτείνουμε που γίνονται σε λιγότερο από μισή ώρα με απλά υλικά. Απολαύστε τα με τον καφέ και το τσάι, ταιριάζουν πολύ.
Μπισκότα με φιστίκι / Φωτογραφία: Unsplash
Βουτυρένια μπισκότα με φιστίκι
Υλικά για 20 τεμάχια
- 125 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 1 κούπα ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
- ½ φλ. πράσινο φιστίκι κελυφωτό
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή σποράκια από μισό φρέσκο λοβό
- 2 αυγά
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και η ζύμη να γίνει μαλακή και λεία. Με ένα κουτάλι κόβουμε κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια σαν καρύδια (25 γρ. το καθένα). Τα τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας κενό ώστε να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν στο ψήσιμο και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν λίγο και να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί ώστε να μείνουν τραγανά.
Tip
Για έξτρα γεύση φιστικιού μπορείτε να τα κάνετε γεμιστά απλώνοντας ανάμεσα και μια κουταλιά πραλίνα φιστικιού.