Παραδοσιακή φανουρόπιτα με 7 υλικά / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για φανουρόπιτα με 7 υλικά -Η κλασική

Προς τιμή του Αγίου Φανουρίου που βρίσκει τα πάντα φτιάχνουμε ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο κέικ, την περίφημη φανουρόπιτα

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, δηλαδή στις 27 Αυγούστου, φτιάχνεται και προσφέρεται ένα από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα γλυκά που υπάρχουν. Λένε ότι η διάσημη φανουρόπιτα εκτός από πολύ γευστική είναι και θαυματουργή αφού εμφανίζει χαμένα αντικείμενα και πρόσωπα. Το αν ισχύει ή όχι αυτό έχει λίγη σημασία μπροστά στη νοστιμιά της γι αυτό και πολλοί την φτιάχνουν και σε διάφορες άλλες στιγμές μέσα στον χρόνο, ασχέτως γιορτής.

Στην πραγματικότητα συγκεκριμένη συνταγή για τη φανουρόπιτα δεν υπάρχει το μόνο που πρέπει να ισχύει είναι να είναι νηστίσιμη και να περιλαμβάνει μονό αριθμό υλικών. Σε βιβλία μαγειρικής, τετράδια συνταγών και φυσικά στο διαδίκτυο και στα social media είτε ατέλειωτες παραλλαγές οποίες συνήθως περιέχουν 7 ή 9 υλικά. Ιδού μια παραδοσιακή εκδοχή με 7 υλικά που μοσχοβολάει κανέλα και πορτοκάλι.

Παραδοσιακή φανουρόπιτα με 7 υλικά / Φωτογραφία: Shutterstock

Φανουρόπιτα με 7 υλικά

Υλικά για 10 μερίδες 

  • 180 γρ. ηλιέλαιο
  • 180 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 180 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 100 γρ. μαύρες σταφίδες

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 22 εκ. και από πάνω το πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με σύρμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν και την κανέλα. Τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Tip
Αν θέλετε να την εμπλουτίσετε και να γίνουν 9 τα υλικά, προσθέστε μια χούφτα τριμμένα καρύδια και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι.