Τιραμισού με λεμόνι / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για λεμονάτο τιραμισού -Ανάλαφρο, αρωματικό και έτοιμο σε λίγα λεπτά

Φίνο και αρωματικό αυτό το διαφορετικό τιραμισού εκπλήσσει ευχάριστα.

Το τιραμισού είναι ένα από τα πιο εμβληματικά ιταλικά επιδόρπια. Η γεύση του καφέ και η ανάλαφρη υφή του μασκαρπόνε είναι τα πιο χαρακτηριστικά του στοιχεία, αυτά που κάνουν τους φαν του να το ξεχωρίζουν ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα γλυκά. Μια ακόμα γεύση όμως που χαρακτηρίζει γενικά την ιταλική ζαχαροπλαστική και πρωταγωνιστεί στη γαστρονομία της γειτονικής μας χώρας είναι αυτή του λεμονιού. Από το διάσημο λεμοντσέλο μέχρι τις μακαρονάδες με πέστο τα λεμονάτα αρώματα και οι γεύσεις φρεσκάδας είναι παντού.

Αυτή ακριβώς τη φρεσκάδα και τη φινέτσα του δίνει το λεμόνι και στο τιραμισού σε μια σπιτική εκδοχή που όχι μόνο είναι εύκολη και γρήγορη αλλά αποδεικνύεται πεντανόστιμη. Δοκιμάστε τη συνταγή μας και θα την απολαύσετε σίγουρα.

Τιραμισού με λεμόνι

Υλικά

  • 2 φλ. τυρί μασκαρπόνε
  • 2 φλ. κρέμα γάλακτος πλήρης
  • ½ φλ. ζάχαρη άχνη
  • μια συσκευασία μπισκότα σαβαγιάρ
  • 1 σφηνάκι λεμοντσέλο
  • 1 ποτήρι λεμονάδα
  • 1 μικρό βαζάκια μαρμελάδα λεμόνι ή κρέμα λεμονιού (curd)

Εκτέλεση

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη άχνη. Συνεχίζοντας το χτύπημα  προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το λεμοντσέλο. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο. Ρίχνουμε τη λεμονάδα σε ένα μπολ και βουτάμε μέσα ένα -ένα τα σαβαγιάρ για να μουλιάσουν λίγο. Έπειτα τα στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο. Από πάνω στρώνουμε τη μισή κρέμα. Και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Στο τέλος απλώνουμε τη μαρμελάδα (ή την κρέμα) και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.

Tip

Αν θέλουμε κρατάμε λίγη κρέμα και γαρνίρουμε το γλυκό με λευκές ροζέτες. Μπορούμε επίσης να στολίσουμε το γλυκό και με χειροποίητη σαντιγί.