Ψητά παντζάρια με ξινή κρέμα / Φωτογραφία: Shutterstock

Ψητά παντζάρια: Η απλή συνταγή με το ένα υλικό που αλλάζει τα πάντα

Με ξινή κρέμα και φρέσκο άνηθο απογειώνουμε τα ψητά παντζάρια.

Τα παντζάρια είναι ένα νόστιμο και εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό. Τα έχουμε στο μυαλό μας ως φθινοπωρινά ή χειμωνιάτικα, όπως όλους τους βολβούς άλλωστε. Ωστόσο κυκλοφορούν ωραιότατα και φρεσκότατα και την Άνοιξη. Σε κάθε περίπτωση, αγαπιούνται από πολλούς για την τραγανή υφή και τη γλυκιά γεύση τους ενώ ταιριάζουν πολύ με ψάρια, τυριά και ξηρούς καρπούς.

Όσο αφορά τα θρεπτικά τους συστατικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, κυρίως B9 (φυλλικό οξύ) και C, έχουν Κάλιο, Σίδηρο και Μαγνήσιο, πολλές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Επίσης έχουν πολύ λίγες θερμίδες (40/100 γρ.) αν και στο παρελθόν είχαν ελαφρώς «δαιμονοποιηθεί» από τους διατροφολόγους επειδή περιέχουν αρκετά σάκχαρα (7γρ./100γρ.). Σε κάθε περίπτωση είναι όντως πολύ νόστιμα και χορταστικά, ειδικά όταν είναι ψητά. Γι αυτό κι εμείς σας δίνουμε μια πάναπλη συνταγή που με ένα και μόνο έξτρα υλικό τα κάνει ακαταμάχητα.

Ψητά παντζάρια με ξινή κρέμα / Φωτογραφία: Shutterstock

Ψητά παντζάρια με ξινή κρέμα και άνηθο

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 μεγάλα παντζάρια, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 κ.σ. ξινή κρέμα
  • 2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από την κρέμα και τον άνηθο), μπόλικο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα αραδιάζουμε τα παντζάρια και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρουμε ζεστά με την ξινή κρέμα και τον άνηθο.

Tip

Η ξινή κρέμα φτιάχνεται εύκολα στο σπίτι με κρέμα γάλακτος, γιαούρτι και λεμόνι. Μπορείτε να τη βρείτε ωστόσο και έτοιμη στα ράφια των σούπερ μάρκετ.