Μουσακάς κλασικός / Φωτογραφία: Shutterstock

Μαμαδίστικη συνταγή για μουσακά -Το απόλυτο κυριακάτικο φαγητό του καλοκαιριού που ξυπνάει παιδικές μνήμες

Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ο εμβληματικός μουσακάς, στην κλασική του εκδοχή για να τον απολαύσετε οικογενειακά την Κυριακή.

Ο μουσακάς μας θυμίζει το καλοκαίρι όσο κανένα άλλο φαγητό. Επίσης μας θυμίζει τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας καθώς είναι αρκετά μπελαλίδικος και πολλές φορές δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο ή την απαραίτητη εμπερία ώστε να τον φτιάξουμε μόνοι μας. Πρόκειται για χρονοβορο φαγητό που θέλει μπόλικη προετοιμασία, ίσως και από την προηγούμενη μέρα. Ωστόσο, αξίζει 100% τον κόπο αφού το γευστικό αποτέλεσμα του σπιτικού μουσακά μας αποζημιώνει πάντα. Φτιάξτε τον λοιπόν κλασικό και πατροπαράδοτο με τη συνταγή που σας προτείνουμε:

Μουσακάς κλασικός / Φωτογραφία: Shutterstock

Κλασικός μουσακάς

Υλικά για ένα μέτριο ταψί

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες, κομμένες σε μακριές φέτες (πάχος: 1 εκ.)
  • 2 κούπες ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τον κιμά

  •  750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (σπάλα)
  • 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 ξύλο κανέλας ή ¼ κ.γ. τριμμένη
  • 4 κόκκοι μπαχάρι ή ¼ κ.γ. τριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 1 ποτήρι νερό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 χούφτα μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Για την μπεσαμέλ

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ φλ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, τριμμένα

Εκτέλεση

Μελιτζάνες: Αλατίζουμε καλά τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν (και να ξεπικρίσουν) σε ένα σουρωτήρι για 1-2 ώρες. Τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και ζεσταίνουμε  το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τις τηγανίζουμε λίγες λίγες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τις απλώνουμε σε πιατέλα στρωμμένη με χαρτί κουζίνας  για να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.

Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Μόλις μαραθεί λίγο το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι ο κιμάς να σπάσει σε μικρά κομματάκια και να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι και τη δάφνη. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε με το καπάκι και  μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά (να μην κοχλάσει). Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Μόλις πήξει και δέσει το μείγμα, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά και το μισό τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα μέτριο βαθύ ταψί στρώνουμε ομοιόμορφα τις μελιτζάνες και από πάνω απλώνουμε τον κιμά. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ, την ισιώνουμε με ένα κουτάλι και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει καλά για τουλάχιστον μισή ώρα, κόβουμε και σερβίρουμε.

Χειροποίητη μπεσαμέλ / Φωτογραφία: Shutterstock

Tips

-Κάποιες παραλλαγές του μουσακά περιέχουν και κολοκυθάκια τα οποία είναι της εποχής και ταιριάζουν πολύ γευστικά στο σύνολο.   

-Για μεγαλύτερη σταθερότητα στο κόψιμο και στο σερβίρισμα των κομματιών μπορείτε να στρώσετε στον πάτο του μουσακά μια στρώση πατάτες κομμένες σε ροδέλες μετρίου πάχους και τηγανισμένες ελαφρά.

-Η αυθεντική μπεσαμέλ δεν περιέχει τυρί. Ωστόσο στην Ελλάδα όταν φτιάχνουμε μουσακά συνηθίζουμε να βάζουμε κάποιο τυρί μέσα, δηλαδή να φτιάχνουμε ουσιαστικά σάλτσα μορνέ. Η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι ταιριάζουν στη συγκεκριμένη συνταγή, μπορείτε βέβαια να βάλετε και τριμμένη φέτα που του πάει επίσης.  

-Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σε ό,τι αφορά το στρώσιμο του μουσακά. Άλλοι βάζουν τα υλικά «με τη σειρά» (μελιτζάνες, κιμάς, μπεσαμέλ) και άλλοι εναλλάξ (μισές μελιτζάνες, κιμάς, υπόλοιπες μελιτζάνες, μπεσαμέλ).