Μία ταβέρνα μόλις 1,5 ώρα μακριά από την Αθήνα είναι ο λόγος για να πας στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας
Μια μονοήμερη εκδρομή μπορεί να λειτουργήσει σαν μικρό δώρο στον εαυτό μας, ένα ευεργετικό «μπουστάρισμα» για το σώμα και το μυαλό. Δεν χρειάζονται πολλές προετοιμασίες, μόνο μια κουβέντα με την παρέα και λίγο πιο πρωινό ξύπνημα την Κυριακή.
Αν πάρετε τον δρόμο προς την Κορινθία, αξίζει να κατευθυνθείτε στον Άγιο Βασίλειο. Το χωριό βρίσκεται μόλις μία ώρα και είκοσι λεπτά από την Αθήνα, ανάμεσα στο Χιλιομόδι και τα Δερβενάκια. Είναι επίσης πολύ κοντά στη Νεμέα, περίπου είκοσι λεπτά, ιδανική στάση για όσους αγαπούν το κρασί και θέλουν να επισκεφθούν κάποιο από τα γνωστά οινοποιεία της περιοχής.
Στον Άγιο Βασίλειο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου. Όπως αναφέρει το kastra.eu, στις πλαγιές του όρους Δαφνιά σώζονται απομεινάρια ενός φράγκικου κάστρου του 13ου αιώνα, αλλά και ίχνη αρχαιότερης Μυκηναϊκής οχύρωσης, αφού οι Μυκήνες βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του βουνού.
Το κάστρο χτίστηκε από τους Φράγκους λίγο μετά το 1205 και και σίγουρα πριν το 1250. Αργότερα το 1377, καταγράφεται ως Castello de Sancto Basile στον κατάλογο φρουρίων του πριγκιπάτου του Μορέως, ενώ ο οικισμός αριθμούσε τότε 85 σπίτια και ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά την Κόρινθο.
Στις αρχές του 15ου αιώνα το φρούριο πέρασε στους Παλαιολόγους του Δεσποτάτου του Μοριά, ενώ γύρω στο 1460 καταλήφθηκε από τους Τούρκους που το κατέστρεψαν την οχύρωση. Για λίγο, το 1463, βρέθηκε στα χέρια των Βενετών, αλλά αναφέρεται ως κατεστραμμένο. Αν και η οχύρωση δεν ξαναχτίστηκε, ο οικισμός κατοικούνταν ως τον 18ο αιώνα. Η απογραφή των Ενετών το 1700 καταγράφει 97 κατοίκους. Μέσα στον 19ο αιώνα φέρεται να εγκαταλείφθηκε οριστικά.
Ώρα για φαγητό
Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθείτε τον Άγιο Βασίλειο είναι η ταβέρνα Άμπελος. Πρόκειται για σχετικά νέα άφιξη στο χωριό, αφού λειτουργεί περίπου έναν χρόνο, και έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις.
Είναι το ιδανικό μέρος για οικογένειες και παρέες που αναζητούν αυθεντική γεύση χωρίς υπερβολές. Ο χώρος είναι απλός και καθαρός, με φιλόξενη ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις άνετα από την πρώτη στιγμή.
Στο μενού θα βρείτε κλασικούς μεζέδες όπως τζατζίκι, τυροσαλάτα, κολοκυθοκεφτέδες και μιλφέιγ λαχανικών. Τα κρέατα όμως είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Τα παϊδάκια προβατίνας μοσχοβολούν και τρώγονται με το χέρι, τα μπιφτέκια είναι ζουμερά και η σταβλίσια μπριζόλα εντυπωσιάζει με το μέγεθός της. Η φροντίδα στα πιάτα φαίνεται σε κάθε λεπτομέρεια και δείχνει πως οι άνθρωποι πίσω από την Άμπελο μαγειρεύουν με μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουν.