Φωτογραφία Instagram/Θεόδωρος και Ελένη

Μετά τις βουτιές στην Παλαιά Φώκαια, αυτή είναι η ψαροταβέρνα-θεσμός που πρέπει να δοκιμάσεις

Ακόμα και αν έχει περάσει η πολυπόθητη άδεια, οι μέρες του καλοκαιριού που μένουν και ιδίως τα σαββατοκύριακα γίνονται πιο γλυκά χάρη σε μικρές αποδράσεις.

Δεν θα χρειαστείτε πολλά, λίγα πράγματα, ομπρέλες καρεκλάκια, φορτωμένα στο αυτοκίνητα και πορεία προς τη θάλασσα. Ο προορισμός είναι κοντινός και δεν χρειάζεται να φύγετε από την Αττική.

Κάποια από τις παραλίες μετά την Παλαιά Φώκαια θα μπορούσα να γίνουν ο τόπος απόδρασής σας.

Το Θυμάρι, ο Χάρακας, η ΚΑΠΕ, η Ασημάκη και η Πουνταζέζα είναι στέκια-κλασικά για όσους θέλουν μια κοντινή απόδραση από την Αθήνα. Κι ας έχουν θα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να αισθανθείτε ότι οι διακοπές δεν είναι και τόσο μακριά.

Και φυσικά, μετά τις βουτιές και την ηλιοθεραπεία, η όρεξη ανοίγει, οπότε μια στάση σε μία από τις πιο φημισμένες ψαροταβέρνες. Μπορεί να μην έχει θέα θάλασσα, αλλά δεν την χρειάζεται. Η γεύση αρκεί.

Ο λόγος για την ταβέρνα «Θεόδωρος και Ελένη» στα Λεγραινά. Μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει αγαπηθεί από γενιές Αθηναίων -τόσο, που πολλοί ξεκινούν την εκδρομή τους μόνο και μόνο για να φτάσουν εκεί. Το μπάνιο είναι σχεδόν προαιρετικό, ο στόχος είναι το τραπέζι.

Το εστιατόριο ξεκίνησε το 1986, όταν ο Θεόδωρος και η Ελένη αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εστίαση και να δημιουργήσουν ένα σημείο με καλό φαγητό – τότε κυρίως κρέας και ψάρι. Με τον καιρό, η κουζίνα άρχισε να δίνει όλο και περισσότερη έμφαση στα ψαρικά. Και κάπως έτσι, εξελίχθηκε σε ψαροταβέρνα.

Εδώ, θα απολαύσετε απίθανα μύδια τα οποία αποτελούν σουξέ. Έρχονται κατευθείαν από τη Θεσσαλονίκη και μαγειρεύονται με δύο τρόπους: με σκορδάτο κρασάκι ή με φέτα. Το ιδανικό; Να δοκιμάσετε και τα δύο, δεν θα μετανιώσετε.

Η σαλάτα τους είναι επίσης το κάτι άλλο: ένας χρωματικός και γευστικός καμβάς από χόρτα εποχής, παντζάρια, ντομάτα, ρόκα, μαρούλι, φάβα, μαυρομάτικα και λάχανο.

Όσο για το φρέσκο ψάρι, πάντα πρωταγωνιστεί, είτε μιλάμε για μικρό ψαράκι, είτε για κάτι μεγαλύτερο. Ωστόσο, στο μενού ξεχωρίζουν και πιάτα που συνδυάσουν στοιχεία ψαροταβέρνες με πιο ιδιαίτερα συστατικά. Ένα από αυτά είναι οι γαρίδες must με το ρύζι, το σκόρδο και μια νότα χαρουπόμελου.

Συνοδεύστε τα πιάτα σας με κάποιο τσίπουρο ή ούζο και τσουγκρίστε ευχόμενοι η ημέρα να κρατήσει λίγο ακόμα.

Οι καλοκαιρινές Κυριακές δεν χρειάζονται πολλά για να γίνουν ξεχωριστές: Κολύμπι, ήλιο, παρέα και αυθεντικές γεύσεις. Αυτό το τελευταίο ο «Θεόδωρος και η Ελένη» το εγγυώνται.

Πού: Λεωφ. Λεγραινών, Λαυρεωτική