Zohόs: Στην ωραιότερη αυλή της Πλάκας απολαμβάνεις σύγχρονη ελληνική κουζίνα και νιώθεις σαν να είσαι διακοπές
Ακριβώς δίπλα στο Σύνταγμα μέσα σε ένα αριστοκρατικό ξενοδοχείο το εστιατόριο Zohόs αποδίδει την ελληνική κουζίνα με τον πιο φρέσκο και νόστιμο τρόπο.
Κατηφορίζοντας τη Ναυάρχου Νικοδήμου η είσοδος της αυλής του Electra Palace δίνει την αίσθηση της απόδρασης. Καταπράσινος κήπος, αρωματικά φυτά και ατμοσφαιρικός φωτισμός στήνουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Πρόκειται για το εστιατόριο Ζohόs που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο αριστοκρατικά κτίρια, ένα νεοκλασικό και ένα πιο καινούργιο, του γνωστού ξενοδοχείου και αποτέλει το κατάλληλο μέρος για ένα καλοκαιρινό γεύμα ή δείπνο στην πόλη.
Ο executive chef του ξενοδοχείου Electra Palace Σάκης Βενέτης / Φωτογραφία: Ζohόs
Zohόs: Η φιλοσοφία του ελληνικού μεζέ ανεβαίνει επίπεδο
Το μενού κινείται στη λογική των μεζέδων που συνδυάζουν εκλεκτά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και σύγχρονες τεχνικές. Ο executive chef του ξενοδοχείου Σάκης Βενέτης (chef de cuisine στο Zohόs είναι ο Λάμπρος Ρώσος) εμπνέεται από τις τοπικές κουζίνες ολόκληρης της χώρας και απεικονίζει το ελληνικό παραδοσιακό τραπέζι με πιάτα που μπαίνουν στη μέση με σκοπό να μοιραστούν.
Οι δημιουργίες του έχουν προσεγμένη εμφάνιση, πλούσια αρώματα και μεστή γεύση λόγω των εκελεκτών υλικών τους αλλά και της σωστής διαχείρισής τους. Πριν πάμε στα πιάτα όμως, αξίζει να σημειώσουμε ότι το καλύτερο καλωσόρισμα είναι το κοκτέιλ Zohόs, δημιουργία του Κωνσταντίνου Αργύρη, που φτιάχνεται με τζιν, σιρόπι από ζουμί άγριου ζωχού και θυμάρι. Δροσερό και ξινόπικρο ταιριάζει ωραία με ό,τι κι αν επιλέξετε για τη συνέχεια.

Σκορπίνα με ομφαλό / Φωτογραφία: Bovary
Τα νόστιμα αποτελέσματα μιας συνεχώς εξελισσόμενης παράδοσης
Η μαεστρία της κουζίνας ξεκινάει να φαίνεται από το σούπερ αφράτο χειροποίητο ψωμί με το μπαχαράτο βούτυρο το οποίο δεν θα καταφέρετε να σταματήσετε να τρώτε αν δεν τελειώσει. Οι κροκέτες καπνιστού χελιού εσωτερικά είναι φουσκωτές και ανάλαφρες, σαν μικρά σύννεφα, ενώ απέξω είναι έξτρα τραγανές. Η βελούδινη μαγιονέζα που τις συνοδεύει τους ταιριάζει ωραία καθώς είναι ευχάριστα τονισμένη με λεμόνι κομφί ενώ το απαραίτητο επιπλέον αλμυρό στοιχείο το δίνει το ελάχιστο ελληνικό χαβιάρι που έχουν από πάνω.
Η κρατσανιστή τάρτα με προσούτο Ευρυτανίας, πίκλα κρεμμυδιού, ψητό φρέσκο κρεμμυδάκι και κρέμα αμυγδάλου παίζει με τις υφές διατηρώντας ακέραιη τη νοστιμιά της παραδοσιακής κρεμμυδόπιτας Καρπάθου. Η σκορπίνα με ομφαλό (κουσκους από το Τραγανό Ηλείας) είναι ένα πιάτο που έχει όλη τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά του ψαριού αφού το ζυμαρικό βράζεται στον ζωμό της αλλά και επιπλέον αρώματα λαχανικών που της πηγαίνουν ιδιαίτερα όπως ο μάραθος που ξεχωρίζει σε κάθε μπουκιά. Το ίδιο το ψάρι που ψήνεται στη σχάρα έχει crispy πέτσα και ζουμερή σάρκα.
Την προσοχή τραβάει επίσης και το κλέφτικο το οποίο εν προκειμένω γίνεται με αρνί που ψήνεται σε λαδόκολλα μαζί με παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης, πιπεριές, σελινόριζα και κρεμμύδια. Μια soft εκδοχή ενός πολυαγαπημένου ελληνικού πιάτου.

Γλυκός επίλογος με ασυνήθιστους συνδυασμούς που πετυχαίνουν
Τα γλυκά εδώ είναι πραγματική αποκάλυψη και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι δίνουν ανοδική ώθηση σε ό,τι προηγηθεί, οπότε μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε αν βρεθείτε στο Zohόs. Το σορμπέ φράουλα-ντομάτα λειτουργεί ως πέρασμα, καθαρίζει δηλαδή τη γεύση ώστε να έρθει το υπέροχο καρυδάτο. Ένα πλούσιο σοκολατένιο γλυκό γεμισμένο με πορτοκαλένιο παρφέ. Η κρέμα Ανγκλέζ που έχει στη βάση του περιέχει δεντρολίβανο και το αρωματίζει τόσο όσο ενώ η σάλτσα αλμυρής καραμέλας με την οποία περιχύνεται και οι καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού κυριολεκτικά το απογειώνουν.
Πρωτότυπο και εξίσου απολαυστικό το ζεστό σοκολατένιο μπισκότο που είναι φτιαγμένο με ελαιόλαδο και συνδυάζεται με παγωτό σοκολάτα και καραμελωμένες ελιές Καλαμών. Κάθε κουταλιά αποδεικνύει όχι μόνο το πόσο ταιριάζουν η σοκολάτα με το ελαιόλαδο αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να μοιραστεί κανείς ένα τόσο απολαυστικό γλυκό ακόμα κι αν η φιλοσοφία του εστιατορίου το «επιβάλλει».
info
Ζohόs, Ξενοδοχείο Electra Palace, Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20
Τιμές: 35 με 45 ευρώ το άτομο
info
Ζohόs, Ξενοδοχείο Electra Palace, Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20
Τιμές: 35 με 45 ευρώ το άτομο