Ηραίο: Η παραλία με τα καταγάλανα νερά στο Λουτράκι που κολυμπάς δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο
Μία από τις πιο όμορφες παραλίες, μόλις 1,5 ώρα μακριά από την Αττική, βρίσκεται κοντά στο Λουτράκι.
Πρόκειται για την παραλία του Ηραίου, η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον αρχαιολογικό χώρο που στέκει ακριβώς από πάνω της.
Σύμφωνα με το Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας, η παράδοση αναφέρει ότι σε αυτό το σημείο κατέφυγε η Μήδεια για να θάψει τα παιδιά της, αφού πρώτα τα είχε σκοτώσει η ίδια, θέλοντας να εκδικηθεί τον άπιστο σύζυγό της, τον Ιάσονα.
Το Ηραίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και η ανακάλυψή του οφείλεται στον Humphrey Payne, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος διεξήγαγε τις πρώτες ανασκαφές κατά τα έτη 1930-1933.

Το μεγάλο αρχαϊκό ιερό της Ήρας ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του τον 6ο αιώνα, την ίδια εποχή με την ακμή της αρχαίας Κορίνθου. Τον 4ο αιώνα π.Χ. εφαρμόστηκε ένα σημαντικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης από τον Δημήτριο Πολιορκητή, ενώ το 146 π.Χ., ακολουθώντας τη μοίρα της ισχυρής Κορίνθου, καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.
Από ψηλά, τα ερείπια του ναού είναι ορατά και η θέα είναι καθηλωτική. Αφού περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο, κατευθυνθείτε προς τον μικρό κολπίσκο για να απολαύσετε τις βουτιές σας.
Η μικρή παραλία δεν διαθέτει καντίνα και δεν είναι οργανωμένη, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα: ομπρέλα, νερό και κάποιο σνακ.
Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα, και το γεγονός ότι μπορείτε να κολυμπήσετε δίπλα στα αρχαία ερείπια του ναού μετατρέπει το μπάνιο σε μια μοναδική εμπειρία.


Για φαγητό σε ψαροταβέρνα με θέα το ηλιοβασίλεμα
Μια μέρα στη θάλασσα ολοκληρώνεται ιδανικά με ένα στρωμένο τραπέζι και θέα το ηλιοβασίλεμα. Αφήστε, λοιπόν, πίσω σας το Ηραίο και κατευθυνθείτε προς την ψαροταβέρνα Πετροκάραβο.
Μπορεί ο δρόμος λίγο πριν την ταβέρνα να είναι κάπως δύσβατος, ωστόσο η θέα από τη βεράντα, και φυσικά το φαγητό, θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω.
Στο Πετροκάραβο θα νιώσετε για λίγο πως βρίσκεστε σε κάποιο νησί. Καθίστε στα τραπέζια του, απολαύστε μια γουλιά τσίπουρο ή μια παγωμένη μπύρα, και αφήστε τον κατάλογο να σας ανοίξει την όρεξη.
Θα βρείτε φρέσκα, μικρά και μεγάλα ψάρια, που είτε ψήνονται είτε τηγανίζονται και φτάνουν κατευθείαν στο τραπέζι σας. Το σιγομαγειρεμένο χταπόδι με κόκκινη σάλτσα είναι ένα από τα πιάτα που συναντάς στα περισσότερα τραπέζια, όπως και η πληθωρική γαριδομακαρονάδα.
Αν είστε λάτρεις των μεγάλων ψαριών, εδώ θα βρείτε φρέσκα «καλούδια», των οποίων η κατάλευκη, μοσχοβολιστή σάρκα θα σας μείνει αξέχαστη.