Φωτογραφία Shutterstock

Πού τρώμε καλά στη Σίφνο -3 ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες στο νησί με τις 235 εκκλησίες

Κυκλαδονήσι με τα όλα της η Σίφνος, εκτός από γαλαζοπράσινες παραλίες, γραφικά χωριά και εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, προσφέρει και έναν μοναδικό πλούτο γεύσεων.

Κατάλληλο μέρος για οικογενειακές διακοπές και χαλάρωση, ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες και πεζοπόρους, ένα από τα πιο οικονομικά νησιά του πλανήτη, σύμβολο γαστρονομικής επανάστασης. Αυτοί είναι μόνο μερικοί χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν την Σίφνο η οποία τα τελευταία χρόνια αποθεώνεται συστηματικά από τον ελληνικό και διεθνή τύπο αλλά και από Έλληνες και ξένους τουρίστες που την επισκέπτονται όλο και συχνότερα.

Υπάρχουν φυσικά πολλοί ακόμη λόγοι για να βρεθεί κανείς εκεί το καλοκαίρι, ειδικά κοντά στη γιορτή της Παναγίας, καθώς η Σίφνος είναι το ελληνικό νησί που συγκεντρώνει τις περισσότερες εκκλησίες. Πιο συγκεκριμένα, σε μόλις 73,94 τετραγωνικά χιλιόμετρα υπάρχουν 235 εκκλησίες πολλές από τις οποίες αποτελούν διατηρητέα μνημεία μεγάλου ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Ο Δεκαπενταύγουστος λοιπόν είναι η τέλεια αφορμή για να τη γνωρίσετε και μαζί με τις δοξολογίες και τα πανηγύρια να απολαύσετε και τις ντόπιες γεύσεις της σε υψηλού επιπέδου εκδοχές.

Nos

Το εστιατόριο του, κομψού μέσα στη λιτότητά του, ξενοδοχείου  NÓS Hotel &Villas είναι μια εμπειρία που αξίζετε να ζήσετε αν βρεθείτε στη Σίφνο. Για να είστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρετε όμως καλό θα είναι να κάνετε μια κράτηση πριν καν μπείτε στο καράβι. Ευτυχώς μπορείτε να το επισκεφθείτε ακόμη κι αν δεν μένετε εκεί. Στο Nos restaurant λοιπόν, με τη μαγευτική θέα στη θάλασσα, ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος όχι μόνο αποθεώνει τα τοπικά προϊόντα και την κυκλαδίτικη μαγειρική παράδοση αλλά κάνει και τη βιωσιμότητα πράξη με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Ο σεφ, που μετράει δεκάδες επιτυχημένα projects σε ολόκληρο τον πλανήτη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ντόπιες παραγωγές δημιουργεί πιάτα εξαιρετικά, χωρίς να πετάει τίποτα. Οι καινοτόμες τεχνικές που αγαπάει, και λόγω εμπειρίας κατέχει σε άρτιο βαθμό, τον οδηγούν κάθε φορά στον στόχο: απλές, λιτές και απέριττες γεύσεις με βάθος και γνησιότητα που μόνο οι αγνές πρώτες ύλες μπορούν να δώσουν.  

Φασολούς 8, Φάρος τηλ.: 2284 440 924

Cantina

Πάνω από τη μικροσκοπική παραλία Σεράλια σε μια τοποθεσία γεμάτη βράχια το εστιατόριο Cantina μοιάζει με φυσική συνέχεια του τοπίου. Άγριο και όμορφο ταυτόχρονα το σημείο που έχει υπέροχη θέα στο Κάστρο της Σίφνου προσφέρει μια εμπειρία γεύσης εξίσου αυθεντική και ακατέργαστη με το σκηνικό που το περιβάλλει. Ο σεφ Γιώργος Σαμοΐλης αφού έζησε και δούλεψε στη Βραζιλία επέστρεψε στο νησί του με σκοπό να εκφράσει τη zero waste φιλοσοφία του σε ένα ιδιοσυγκρασιακό concept. Το μενού που αλλάζει κάθε μέρα περιλαμβάνει κυρίως ψάρια και θαλασσινά σε συνταγές που συνδυάζουν με αριστοτεχνικό τρόπο το λατινοαμερικάνικο πνεύμα με το ελληνικό ταπεραμέντο. Οι σεσκουλοντολμάδες, για παράδειγμα, γεμίζονται με μαγιάτικο και συνδυάζονται με σάλτσα σαμπαγιόν με μοσχοσίταρο και παλαιωμένο ξίδι από Manzanilla sherry. Αν αποφασίσετε να πάτε, προνοήστε κάνοντας κράτηση και φορέστε άνετα παπούτσια καθώς τα σκαλιά είναι μπόλικα.

Σεράλια, Κάστρο, τηλ.: 2284 035 395 

Bostani

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Verina Astra» θα δείτε και θα γευτείτε το νησί σε όλο του το μεγαλείο. Σε ό,τι αφορά τη θέα, είναι πραγματικά εκπληκτική αφού βρίσκεται σε ιδιαίτερα ψηλό σημείο ενώ η διακόσμηση είναι τόσο αρμονικά ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον που δεν ξεχωρίζει από η γη και τη θάλασσα. Η κουζίνα, την οποία καθοδηγεί ο σεφ Νίκος Θωμάς, ακολουθεί την παραδοσιακή κατεύθυνση χωρίς όμως να της λείπουν και τα δημιουργικά στοιχεία του σήμερα.   Προσηλωμένος στην εντοπιότητα και στα ποιοτικά υλικά ο καταξιωμένος σεφ εμπνέεται από τον γευστικό πλούτο των Κυκλάδων κάνοντας αξιοπρόσεκτα παντρέματα. Σιφνέικη ρεβυθάδα με καραβίδες και μεδούλι, κατσίκι με πιπεριές και σάλτσα μάραθου, ψάρι ημέρας με πράσινο κάρυ και μάνγκο Πάρου, καρπάτσιο αρνιού με βλίτα στα κάρβουνα και γαλατόπιτα με καραμελωμένο γάλα και παγωτό καφέ είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.     

Πουλάτη, τηλ.: 698 1723 727