Τρώμε παραδοσιακά στην Τήνο -3 μέρη που αποθεώνουν την εντοπιότητα στο πιο must νησί του φετινού καλοκαιριού

Πού τρώμε καλά στην Τήνο -3 αυθεντικά στέκια που αξίζει να δοκιμάσεις φέτος

Η Τήνος, εκτός από τη μαρμαλογλυπτική, κάνει πρωταθλητισμό και στην γαστρονομία. Μαζί με τις παραλίες και τα αρχιτεκτονικά της αριστουργήματα αξίζει να απολαύσετε και τα εστιατόρια της.

Κάποτε γνωρίζαμε την Τήνο μόνο για το Ναό της Παναγίας, τις χιλιάδες των πιστών που συνέρρεαν εκεί για προσκυνήματα και τάματα, και φυσικά για τον μεγαλοπρεπή εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Τα τελευταία χρόνια όμως το «φαινόμενο Τήνος» περιλαμβάνει πολλά περισσότερα. Η μαγεία της ξεκινάει από τα «εκ των ων ουκ άνευ» χαρακτηριστικά κάθε νησιού των Κυκλάδων, δηλαδή τις μαγευτικές παραλίες με τα διάφανα νερά και τα γραφικά, όμορφα χωριουδάκια που είναι σκαρφαλωμένα στα άγονα ορεινά της.

Αρχαιολογικοί χώροι εξαιρετικού ενδιαφέροντος, αρχιτεκτονήματα σπάνιας σημασίας, πεζοπορικά μονοπάτια άξια εξερεύνησης, δημοφιλή λογοτεχνικά φεστιβάλ και ζωηρά παραδοσιακά πανηγύρια συμπληρώνουν το προφίλ ενός τουριστικού προορισμού που κυριολεκτικά περιλαμβάνει τα πάντα. Σημαντικό κομμάτι αυτού του παζλ αποτελεί βέβαια και η ντόπια κουζίνα η οποία λόγω του πλούτου και της άριστης ποιότητας των τοπικών προϊόντων είναι εξαιρετική. Η  διάσημη κάππαρη, το σπάνιο αγκιναράκι, το μοναδικό καρίκι, η πεντανόστιμη λούζα και τα ιδιαίτερα αμυγδαλωτά είναι από μόνα τους λόγοι για να επισκεφτεί κανείς το νησί. Το ίδιο ισχύει και για τα εστιατόρια της κάποια από τα οποία ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε.

Το Θαλασσάκι

Αν πας Τήνο και δεν φας στο πολυβραβευμένο εστιατόριο της Αντωνίας Ζάρπα είναι σαν να μην έχεις πάει Τήνο. Η ιστορία αυτού του μαγαζιού είναι κυριολεκτικά ποτισμένη με αλμύρα και σμιλεμένη από το κύμα αφού τα λιτά διακοσμημένα τραπέζια του βρίσκονται ακριβώς επάνω στην προβλήτα του όρμου των Υστερνίων. Όσο για το μενού, κάθε πιάτο είναι ριζωμένο στην εποχικότητα και την παράδοση του νησιού. Το Θαλασσάκι έχει δικό του μποστάνι με αποτέλεσμα να παράγει πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα ενώ τα υπόλοιπα τα προμηθεύεται από παραγωγούς της περιοχής. Η ίδια έμφαση που δίνεται στην ποιότητα του φαγητού αντικατοπτρίζεται και στην εμφάνιση των πιάτων που μοιάζουν με πολύχρωμους ζωγραφικούς πίνακες και μικρά γλυπτά. Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν τον πρώτο ρόλο χωρίς όμως να μονοπωλούν. Παστός μπακαλιάρος, φαγκρί, ρεβύθια Τήνου, άγριες αγκινάρες, κατσίκι και μοσχάρι συνυπάρχουν αρμονικά σε διάφορες εκδοχές, από ορεκτικά και σαλάτες μέχρι λεμονάτα, κοκκινιστά και σιγοψημένα κύρια. Όλα εξαρτώνται από τη στιγμιαία έμπνευση και δημιουργικότητα της κουζίνας οπότε αφεθείτε στα χέρια τους και δεν θα χάσετε. Το ρετρό γλυκό με τα πτι μπερ και τη σοκολάτα και οι αέρινοι χειροποίητοι μπεζέδες είναι ο καλύτερος επίλογος. Όσο για τα ποτά, στη λίστα θα βρείτε αξιόλογες ετικέτες του τηνιακού αμπελώνα και όχι μόνο οπότε η επιλογή είναι μονόδρομος.

Υστέρνια, τηλ.: 2283 031366

Μαραθιά

Ο σεφ και συγγραφέας Μαρίνος Σουράνης έχει στήσει στην παραλία του Αγίου Φωκά ένα εστιατόριο που, εκτός από πολυάριθμες διακρίσεις, έχει αποσπάσει την προσοχή μας για την απόλυτη ταύτιση του με την Τήνο. Η Μαραθιά, από το Α μέχρι το Ω, είναι συνδεδεμένη με τον τόπο που την γέννησε και την ανάθρεψε κι αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει να την επισκεφτεί κανείς και να γίνει κοινωνός του γαστρονομικού πολιτισμού που παράγει. Πρωτοπόρος στις τεχνικές της ορθής ωρίμανσης ψαριών (βλ. Μαραθιά: Ψάρια και ωρίμανση, εκδόσεις Νεφέλη) ο Μαρίνος Σουράνης προσφέρει πραγματικά κάτι μοναδικό. Ψάρια που ψαρεύονται στην ώρα τους, μπαίνουν σε ειδικούς θαλάμους παλαίωσης, σιτεύονται, γίνονται προσούτο κ.ά. για να φαγωθούν μήνες μετά. Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα από ένα ολόκληρο σύμπαν που ο ίδιος έχει φτιάξει κομμάτι κομμάτι εδώ και 23 χρόνια (τροφοσυλλογή, συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς, ξενώνας, εστιατόριο, βιωματικά εργαστήρια για επαγγελματίες, γαστροτουριστικές εμπειρίες). Από το 2019 μάλιστα σημαντική είναι και η συνεργασία του με τον πολύπειρο Ευρυπίδη Αποστολίδη (σ.σ. 17 χρόνια διευθυντή στη Σπονδή και συνολικά 40 χρόνια εργαζόμενο στην εστίαση) Σήμερα, ο δημιουργικός σεφ Βαλάντης Τσανακλίδης διατηρεί ατόφια την κουλτούρα της Μαραθιάς προσφέρει κορυφαίες στιγμές ψαροφαγίας, τηνιακά μαγειρευτά και πιάτα πλούσια σε αρώματα άγριων βοτάνων και γεύσεις σπάνιων τυριών κάνοντας τη βιωσιμότητα πράξη καθημερινώς και αδιαλείπτως.

Ηρ. Πολυτεχνείου, Άγιος Φωκάς, τηλ.: 2283 023249

Μικρό Καράβι

Εδώ η μαγεία ξεκινάει από τον χώρο που ως παλιό θερινό σινεμά έχει μια ευχάριστη ρετρό αύρα. Η κατάφυτη αυλή είναι βουτηγμένη στις παστέλ αποχρώσεις κι αυτό της δίνει επιπλέον ζωηράδα, ειδικά όταν λούζεται από το φως του ήλιου. Κάτω από την τεράστια κληματαριά τα χαριτωμένα τραπεζάκια γεμίζουν με φίνες μαγειρικές δημιουργίες του σεφ και ιδιοκτήτη Αντώνη Ψάλτη.  Τα υλικά είναι κατά βάση τοπικά, οι συνταγές παραδοσιακές και οι τεχνικές σύγχρονες. Το αποτέλεσμα; Νόστιμα πιάτα, στεριανά και θαλασσινά, που εκφράζουν τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα με ωραίο και ισορροπημένο τρόπο. Αφράτοι κεφτέδες σχάρας με ωμή σάλτσα ντομάτας που μοσχοβολάει κόλιανδρο και βελούδινο πουρέ από δίπλα, χειροποίητα ραβιόλια με σπανάκι, σεσκουλοντολμαδάκια με φρέσκο ψάρι και μαγιονέζα ταραμά και μαστιχάτη κρέμα από πέτρωμα (φρέσκο τηνιακό τυρί) μαζί με παραδοσιακό γλυκό τυροπιτάκι είναι μόνο μερικά από τα highlights του φετινού μενού. Στα συν, το παλιό χαμάμ που υπήρχε ακριβώς δίπλα τοοποίο έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί σε κελάρι. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται οι γευσισγνωσίες κρασιού και ελαιόλαδου που οργανώνει το Μικρό Καράβι.

Τριών Ιεραρχών, τηλ.: 2283 022818